Skip to main content
carrier-case-study-raphael-rooms-banner_h

Raphael’s Rum

carrier-map-case-study-italy-vatican
account_circleCustomer Vatikanmuseerna
roomLocation Vatikanstaten
todayDate 2020
carrier-case-study-raphael-rooms_air-conditionning

Projektbeskrivning

Under sommaren kan temperaturen i Raphael’s Rum på Vatikanmuseerna i Rom komma upp så högt som 40°C. På Vatikanmuseet bestämde sig en arbetsgrupp för att man skulle satsa på ett nytt komfortkylsystem. Det visade sig vara en utmaning eftersom det fanns ont om plats och installationen fick inte påverka inredningen i de historiska rummen.
För att kunna genomföra ett projekt med så speciella krav vände man sig till Carrier – ett företag med lång erfarenhet av utmanande installationer i historiska byggnader, som dessutom redan hade en upparbetad relation med Vatikanmuseerna. 2014 utformade och installerade Carrier nämligen ett innovativt HVAC-system som skulle hjälpa till att bevara Michelangelos målningar i Sixtinska kapellet.

Bakgrund

Rafaels stanzer (en försvenskning av italienskans Stanze di Raffaello, ”Rafeales rum”) består av fyra rum där renässanskonstnären Rafael och hans medhjälpare mellan 1508 och 1524 utförde ett antal fresker som idag anses vara ett av de mest storartade konstverk som någonsin skapats. Rummen utgjorde ursprungligen en del av påve Julius II:s våning. Det var också han som beställde målningarna. Idag ingår Rafaels stanzer i Vatikanmuseerna och under högsäsongen som sträcker sig mellan mars och oktober tar man emot drygt 30 000 besökare om dagen.


carrier-case-study-people-visiting-raphael-rooms
DE VIKTIGASTE FÖRDELARNA
  • Tar hänsyn till platsens arkitektur
  • Utforma ett system med hög verkningsgrad
  • Optimera luftcirkulation och luftspridning
  • Tillgänglighet för besökare under installationen
TEKNISKA LÖSNINGAR
  • Fläktkonvektorer med 10 kW effekt
  • AquaSnap 30RQV Vätskekylare
  • iVu® system för byggnadsautomation
Utmaningar och lösningar

Under tre år utvecklade Carriers ingenjörer i nära samarbete med Vatikanens tekniska team en specialanpassad lösning.

Osynlig och med hög verkningsgrad
Arbetsgrupperna konstruerade en helt ny fläktkonvektor och ett nytt hölje och lyckades på så vis klämma in 10 kW kyleffekt på samma yta som en 2,5 kW-enhet. De nya konvektorerna placerades under fönstren i Rafaels stanzer, på samma ställe där tidigare utrustning suttit och utom synhåll för besökarna.

Innovation
Lösningen för Rafaels stanzer omfattade också åtta stycken AquaSnap 30RQV-vätskekylare som placerades där besökarna inte skulle lägga märke till dem. Carriers iVu®-system för byggnadsautomation ger total överblick och full kontroll. Systemet bygger på anpassade algoritmer framtagna av Automated Logic.

Videor

raphael-room_preview