Skip to main content

Carrier® och Barrisol® lanserar avancerade HVAC-taklösningar i Europa för enastående komfort och ökad inomhusluftkvalitet

MONTLUEL, Frankrike -


Förser kontor, hotell, restauranger och många andra med nya alternativ för en hälsosammare inomhusmiljö


Carrier® har tillsammans med Barrisol®, som är världsledande inom HVAC-taklösningar, utvecklat en serie inbyggda luftkonditioneringslösningar som ger fantastisk komfort, bättre inomhusluftkvalitet (IAQ) och låga driftskostnader. De nya avancerade taklösningarna levererar en stabil inomhusmiljö med hög kvalitet, samtidigt som de är snygga och lämpar sig utmärkt för alla applikationer som kräver exakt temperaturreglering och mycket låga lufthastigheter. Initiativet ingår i Carriers® Healthy Buildings Programme för sundare fastigheter som syftar till att ge kunderna tillgång till teknik för säkrare fastigheter som stimulerar produktiviteten. Carrier® ingår i Carrier® Global Corporation (NYSE: CARR), den ledande leverantören av sunda, säkra, hållbara och smarta lösningar för fastigheter och kylsystem.

Genom en kombination av mycket långsamma luftflöden, åtgärder som förhindrar drag och möjligheten att hålla en jämn temperatur i hela det utrymme där människor befinner sig har de avancerade taklösningarna från Carrier® och Barrisol® fått komfortmärkning Klass A* för både kyldrift och värmedrift – det är den högsta klassen enligt ISO 7730, den internationella standard som används för att mäta termisk komfort i byggnader.

Det takmonterade luftkonditioneringssystemet från Carrier® och Barrisol® finns i två versioner: Barrisol Clim® featuring Carrier® products och Barrisol Cloud Clim® featuring Carrier® products. Tekniken i Barrisol Clim® featuring Carrier® bygger på undertak tillverkade av ett membran av bioråvaror som spänns ut och sätts fast. Luftkonditioneringen placeras i det hålrum som bildas mellan det uppspända membranet och taket och består av en dold Carrier®-fläktkonvektor (FCU). Luftflödet passerar sedan mellan kanten på membranet och väggarna – med så låg hastighet att det knappt märks.

Luften leds rakt upp från det luftkonditionerade utrymmet, utmed ytterväggarna via en dold skiljevägg och tillbaka till fläktkonvektorn. Sedan filtreras luften och kyls eller värms upp, blandas med frisk luft och återförs till rummet via tomrummet i taket.

Installatörerna utför installationen snabbt och lätt och fästena går snabbt att plocka bort inför servicearbeten.

Juan Jose Francisco Diez, Carriers® Marketing Manager for Airside Products i Europa konstaterar: "Idag är det allmänt känt att komfort och trivsel spelar stor roll för produktiviteten och effektiviteten på arbetsplatsen, för att inte tala om hur viktigt det är för att människor ska må bra rent allmänt. En jämn temperatur, låga bullernivåer och att slippa drag är några av nyckelfaktorerna. De nya avancerade, takmonterade luftkonditioneringslösningarna från Barrisol® med inbyggda Carrier-produkter levererar enastående prestanda på alla dessa områden. Vi är övertygade om att de kommer att vara ett mycket attraktivt alternativ när många nu vill uppgradera inomhusmiljön och ta inomhusluftkvalitet och trivsel på arbetsplatsen till nästa nivå."

Komponenterna är utformade för att bidra till att en byggnads högsta miljöprestanda. Till exempel är takmembranen tillverkade av 100 % återvinningsbart material som innehåller en växtbaserad mjukgörare och ligger inom klass A+ vad gäller VOC-värde (utsläpp av flyktiga organiska föreningar). Stödprofilerna tillverkas av 80 % återvunnen aluminium.

Takmembranen kan förses med olika tryckta motiv, vilket öppnar för spännande och kreativa designlösningar som inte är möjliga med andra typer av luftkonditionering. Ett undertak från Barrisol® som monterades i en aula hade till exempel en blå himmel och trädkronor, så att de som kom in i rummet nästan fick intryck av att befinna sig utomhus. Barrisol®-membranen har mikroskopiska hål som gör att de delvis fungerar som ljudabsorbenter och även förbättrar ljudmiljön.

För att förbättra inomhusluftkvaliteten finns alternativet Barrisol Pure Clim® featuring Carrier® med UV-C-lampor i tomrummet i taket som eliminerar patogener och skapar en sundare miljö i fastigheten.

Versionen Barrisol Cloud Clim® featuring Carrier® bygger på en teknik med takhängda moduler genom vilka den behandlande luften leds in i rummet. Luften matas till takmodulerna antingen via en fläktkonvektor med dolt montage eller en till- eller frånluftsbox.

Medan Barrisol Clim® featuring Carrier® products bygger på långsam fördelning av luften och värmestrålning från hela takytan för att upprätthålla ett jämnt och behagligt inomhusklimat använder Barrisol Cloud Clim® featuring Carrier® products en kombination av konvektion och direkt värmestrålning från nedhängande paneler för att skapa önskade förhållanden. För att ytterligare öka komforten anpassar modulära paneler automatiskt luftflödets riktning och hastighet efter aktuell temperatur och minskar på så vis risken för drag.

Det finns ett stort antal olika fläktkonvektorer från Carrier® att välja mellan, däribland företagets nya Idrofan® 42EP med superlåg profil och en höjd på bara 150 mm, vilket gör den till marknadens plattaste och mest kompakta fläktkonvektorer.

Mer information om avancerade taklösningar för luftkonditionering från Carrier® och Barrisol® hittar du på: Avancerade takmonterade HVAC-lösningar från Carrier® och Barrisol®


*Resultat från oberoende tester utförda av Teknologisk Institut i Danmark.

Clim-stretch-ceiling

Barrisol Clim® featuring Carrier® i ett HVAC-taksystem med inbyggd belysning i receptionen.
© Arkivbild: Jean-François Brodbeck – AMRS Architectes. © Barrisol®.

Clim-cut-away

Genomskärning som visar fläktkonvektor och luftflöden via tomrummet i taket och väggsamlingsröret. © Barrisol®.


UV-C-option

Barrisol Pure Clim® featuring Carrier® products med UV-C-lampor i tomrummet i taket som eliminerar patogener och skapar en sundare miljö i fastigheten.© Barrisol®.

Cloud-modular-ceiling-panels

Barrisol Cloud Clim® featuring Carrier® products med en version av systemet med innertakshängda moduler. © Barrisol®.


OSLO-PLADS-Copenhagen-DENMARK
Barrisol Clim® featuring Carrier® products med HVAC-tak i en ny fastighet.
Arkitekt KHR Arkitekter A/S – Photo © Barrisol®.

carrier-barrisol-light-lines
carrier-barrisol-light-lines

Barrisol Clim® tillsammans med Carrier® Produkter med Barrisol Lumière® bakgrundsbelysning och Barrisol Light Lines®