Skip to main content

120 år och förändrar fortfarande världen: Carrier firar 120-årsjubileum för modern luftkonditionering

STOCKHOLM, Sverige -


För 120 år sedan, innan vi hade tuggummi, radioapparater, Einsteins relativitetsteori eller etteroplan, kom Willis Carrier med en cool uppfinning: modern luftkonditionering. Ursprungligen utvecklad för att lösa fuktproblem i ett tryckeri i Brooklyn, New York, har Carriers innovation gått vidare för att förändra hur vi lever, möjliggöra födelsen av nya industrier och bokstavligen göra det moderna livet som vi känner det möjligt. Carrier är en del av Carrier Global Corporation (NYSE:CARR), den ledande globala leverantören av hälsosamma, säkra, hållbara och intelligenta bygg- och kylkedjelösningar.

Sedan Carriers uppfinning för 120 år sedan har modern luftkonditionering – och företaget som föddes ur den – förändrat hur människor lever, arbetar, lär sig och utvecklas över hela världen. Det har hållit passagerarutrymmen svala och bekväma på tåg och fartyg. Carriers uppfinning bidrog starkt till expansionen av städer runt om i världen, hjälpte till att bevara historien och möjliggjorde starten på den digitala tidsåldern.

"På Carrier sätter vi människor och planeten först genom att utveckla ny teknik som förbättrar komfort, välbefinnande och förbättrar hälsa och säkerhet, samtidigt som vi minskar utsläppen och bevarar vår planet", säger Staffan Bauman, försäljningsdirektör, Carrier Nordics & Baltics. "Vi har varit i framkant av innovation sedan 1902, och med banbrytande FoU-anläggningar och världsledande forskargrupper är vi redo för de kommande 120 åren av att tillhandahålla hållbara lösningar."

Idag bygger Carriers framåtblickande lösningar på uppfinningsrikedomen i Willis Carriers banbrytande uppfinning. Vi innoverar för att lösa några av världens största utmaningar, inklusive klimatförändringar och folkhälsa. Till exempel:

  • Som en del av våra ESG-mål (Environment, Social & Governance) för 2030 strävar vi efter koldioxidneutralitet i hela vår verksamhet och strävar efter att minska våra kunders koldioxidavtryck med mer än ett gigaton.
  • När COVID-19 belyste den kritiska betydelsen av folkhälsan lanserade vi vårt program för hälsosamma byggnader för att tillhandahålla hälsosammare och säkrare inomhusmiljöer. P-rodukter som vår OptiClean luftskrubber och negativ lufttrycksmaskin - som snabbt minskar koncentrationerna av ultrafina, virusstora partiklar i luften - hjälper till att minska riskerna som en del av en begränsningsstrategi.
  • Carrier investerar i viktig forskning, inklusive COGfx Study-serien, ledd av forskare från Harvard TH Chan School of Public Health, som visade att hälsosammare byggnader med förbättrad ventilation resulterar i förbättrat tänkande och välbefinnande för de boende.

Med 120 år att vara stolta över ser vi fram emot de kommande 120, eftersom innovationen som förändrade allt fortfarande förändrar världen. Läs mer om Carriers arv av innovation, liksom den fullständiga historien om modern luftkonditionering, på Carrier.com.