Biografi

  • Född den 26 november 1876, i Angola, New York
  • Ingenjörsexamen vid Cornell-universitet år 1901
  • Började vid Buffalo Forge Company år1901
  • Konstruerade år 1902 det första moderna luftkonditioneringssystemet
  • Utformade år 1911 sin Rational Psychrometric Formulae
  • Grundade år 1915 Carrier Engineering Corporation
  • Utnämndes till hedersdoktor vid Lehigh-universitetet (1935) och Alfred-universitetet (1942)
  • Avled den 7 oktober 1950, i New York City
  • Invald i National Inventors Hall of Fame år 1985
  • År 1998 utsedd till en av "1900-talets 100 mest inflytelserika personer" av tidningen TIME

En lektion för livet

Willis Carrier skulle växa upp till att lösa ett av mänsklighetens svåraste utmaningar – att kunna styra inomhusklimatet. Han hade som barn svårt att förstå begreppet bråktal. Hans mor upptäckte hans svårigheter och lärde honom genom att skära hela äpplen i olika bråkdelar. Han sade senare att denna lektion var den viktigaste någon någonsin hade gett honom, eftersom det lärde honom värdet av intelligent problemlösning.

Willis Carrier: Uppfinnaren av den moderna luftkonditioneringen

Insikten kan slå till var som helst. För Willis Carrier skedde det en på en dimmig tågplattform i Pittsburgh år 1902. Carrier stirrade in i dimman och insåg att han kunde torka luft genom att låta det passera genom vatten och skapa dimma. På så sätt skulle det vara möjligt att tillverka luft med givna mängder fukt. Han färdigställde sin uppfinning att kunna styra fuktighetshalten – den viktigaste byggstenen för att skapa den moderna luftkonditioneringen.

Carrier låter branscher blomstra

"Luftkonditioneringens fader", Willis Carriers uppfinning satte igång branscher som driver dagens ekonomi. Tillverkning av allt från bageriprodukter till krigsmateriel blev möjliga med luftkonditionering. Luftkonditionering ledde direkt till publiksuccé för storfilmer sommartid då människor gick på svala biografer på flykt från hettan. Den precisa styrning av temperatur och fuktighet som uppfinningen gjorde möjlig gav till och med upphov till shoppingcentra, atlantflygningar och de datorer och servrar som driver Internet.

Ge världen komfort

Willis Carrier insåg tidigt att klimat, komfort och produktionskrav skulle bestämma värdet på luftkonditionering. Han började redan från start att bygga upp ett nät av internationella återförsäljare, distributörer och kunder. Framgångarna med tidiga installationer i Europa och Asien indikerade att luftkonditionering var internationellt gångbar och inte kände några gränser.

Upprätthålla Carriers vision

Willis Carriers arv lever än idag då företaget han skapade fortsätter att stöpa om branschen och forma världen vi lever i. Carrier är branschledande med energieffektiva produkter och tillverkningsmetoder. Carrier tillför varje dag världen produktivitet och komfort genom nya innovationer – som alla bygger på energieffektivitet och hållbarhet.

Läs mer på WillisCarrier.com