1920-carrier-air-conditions-irvin-theater

De klimaat-ingenieurs

Vanaf 1902 heeft Carrier een reputatie opgebouwd van praktische innovaties op het gebied van verwarming, airconditioning en koeling die ten goede komen aan comfort en efficiëntie.

1876-1902
DE UITVINDING DIE DE WERELD VERANDERDEN
1876
Improve

1876-before-air-conditioning
The World Before Cool

Before the invention of modern air conditioning, hot, steamy weather often meant lost work days and sleepless nights.

1881
Innovation

1881-willis-carrier-slide-rule
Slide Rule

Willis Carrier patenteerde in 1881 zijn "Slide Rule", een cilinder-vormig meetinstrument dat vervolgens werd geproduceerd door Kueffel & Esser. De slide rule heeft een centrale cylinder waarop schaalverdelingen staan. Door deze zorgvuldig te positioneren zijn berekeningen mogelijk met de precisie van een moderne calculator. Carrier gebruikte dit instrument voor berekeningen die essentieel waren voor zijn uitvinding van de moderne airconditioning.

1902
Innovation

1902-sackett-wilhelm-first-modern-air-conditioning-system
Start de motor

Willis Carrier start de motor die 's werelds eerste moderne airconditioning aandrijft. Die werd in de zomer van 1902 geïnstalleerd in de Sackett & Wilhelms drukkerij in Brooklyn, New York. De "artist's impression" verscheen in augustus 1954 in Steelways Magazine, dat opmerkte dat "dankzij Carrier airconditioning zich als een frisse wind verspreidt".

1902
Leadership

1903-engineers-buffalo-forge-company
Het begin van Carrier

Een groepsfoto van de ingenieurs bij de Buffalo Forge Company met daarop Willis Carrier (onderste rij, derde van rechts) en zijn toekomstige zakenpartner J. Irvine Lyle (middelste rij, zesde van links). Carrier, Lyle en 5 andere ingenieurs zouden Carrier Engineering Corporation opstarten in 1915.

1902
Leadership

1920-willis-carrier-inventor-of-modern-air-conditioning
Dr. Carrier, “The Chief”

De uitvinding van moderne airconditioning in juli 1902 markeerde slechts het begin voor Willis Carrier, wiens bijdragen aan efficiente industriële productie en comfortabele leefomstandigheden gedurende de daaropvolgende 50 jaar zo belangwekkend waren dat hij bekend werd als de "vader van airconditioning".

1903-1914
THE LAUNCH OF CARRIER AIR CONDITIONING OF AMERICA
1906
Improve

1906-first-central-air-conditioning-system
Het eerste centrale systeem

HET EERSTE CENTRALE SYSTEEM Buffalo ForgeCompany verkoopt Carriers "apparaat voor luchtbehandeling" aan Chronicle Cotton Mills in Belmont, North Carolina, en verbindt het met het ventilatiesysteem van de fabriek. Dit was het eerste centrale systeem voor de beheersing van luchtvochtigheid.

1906
Improve

1906-ne-cotton-buyers-textile-plant
Textielfabrieken gaan over op wisselstroom

De textielindustrie behoorde tot de eerste en meest enthousiaste gebruikers van moderne airconditioning. Hier werken inkopers van New England Cotton in een schone, efficiente werkomgeving.

1911
Innovation

1911-rational-psychrometric-formulae
De Magna Carta

DE "MAGNA CARTA" Willis Carriers "Rational Psychometric Formula" introduceerde een wetenschappelijke benadering voor het ontwerpen van airconditioning, waar dat daarvoor vaak een kwestie van "trial and error" was. Hierdoor maakte Carrier internationaal naam. De methode werd regelmatig aangepast en bleek een essentieel hulpmiddel voor hele generaties ingenieurs. Het is nog steeds de basis voor hedendaagse designs.

1914
Commitment

1914-carrier-becomes-worldwide-service
Carrier wereldwijd

CARRIER WERELDWIJD Airconditioning was vrijwel vanaf het begin een internationaal succes met installaties over de gehele wereld - van Noord Amerika tot Azië, Europa, het Midden-Oosten en Centraal- en Zuid-Amerika

1914
Improve

1914-first-house-with-air-conditioning
Het begin van een aangenaam woonklimaat

COMFORT THUIS Carrier realiseert de eerste airconditioning in een woonhuis, voor Charles Gates in Minneapolis, Minnesota.

1915-1921
MANUFACTURED WEATHER
1915
Commitment

1915-carrier-announcement
Carrier Engineering Corporation

Carrier Engineering Corporation had talentvol personeel en uitstekende perspectieven, maar weinig kapitaal. In de eerste maanden na oprichting was het boeken van orders dan ook essentieel.

1915
Improve

1915-international_arms-and-fuse-company
Bijdrage aan de oorlogsinspanningen

BIJDRAGE AAN OORLOGSINSPANNINGEN Carriers installatie van airconditioning op de internationale wapenbeurs in New Jersey was representatief voor de bijdrage die het bedrijf leverde tijdens WOI, die ervoor zorgde dat productie veel efficiënter werd.

1917
Leadership

1917-carrier-hires-first-woman-engineer-ingels
Een vrouwelijke technicus

Carrier neemt Margaret Ingels aan als eerste vrouwelijke ingenieur, in de periode dat vrouwen-stemrecht in de VS actueel werd. Zij werd het onderwerp van verschillende artikelen in diverse landelijke tijdschriften en nam deel aan Herbert Hoovers "Conferentie over Woningbouw en Woningbezit" in de jaren twintig van de vorige eeuw. Ingels schreef ook Willis Carriers biografie, die werd gepubliceerd in 1952.

1918
Leadership

1920-newark-research-lab-ned-stacey
Newark Research Lab

De iconische foto van mede-oprichter Alfred E. "Ned" Stacey in Carriers laboratorium in Newark, New Jersey, kort na de oprichting ervan in 1918.

1919
Innovation

1919-the-story-of-manufactured-weather
Een mechanische weerman

THE MECHANICAL WEATHERMAN - "The mechanical weatherman" was een mascotte die vanaf 1919 dienst deed om airconditioning te promoten. Hij schreef zelfs een boek (met een inleiding van van Carrier presicent J. Irvine Lyle) om de voordelen van Carriers moderne airconditioning in vele bedrijfstakken onder de aandacht te brengen.

1922-1929
BEYOND THE FACTORY
1922
Innovation

1922-first-centrifual-chiller-onondaga-pottery-company
De start van centrifugale koeling

In 1922 introduceerde Carrier het eerste gesloten koelsysteem. Hiermee werd grootschalige toepassing in woonomgevingen mogelijk.

1922
Leadership

1950-carrier-visits-first-centrifugal-chiller
Onderweg naar 2000

OP NAAR DE 2000 Op de dag dat Carrier Corporation de 2000e centrifugaalkoeling afleverde bezocht Willis Carrier de Onondaga aardewerk fabriek in Syracuse, New York om de eerste cenrtifugaalkoeling uit 1922 te inspecteren. Hij trof de machine aan in perfecte conditie. Dit is naar aangenomen wordt een van de laatste foto's van Carrier.

1925
Innovation

1925-madison-square-garden-post-card
Kunstijs

INDOOR IJS Madison Square Garden in New York City opende in 1925 haar deuren en was uitgerust met Carrier koelunits: voor de regulering van het binnenklimaat én om een perfecte ijsvloer ten behoeve van professioneel ijshockey te maken.

1926
Innovation

1926-tw-patterson-building
Comfort op hoog niveau

Met Carrier apparatuur in de kelder en de airco-installatie op het dak was het T.W. Patterson Building in Fresno, Californie, het eerste gebouw met een koelinstallatie voor meerdere verdipingen

1928
Improve

1927-milam-building
Centrale lucht verplaatst zich verticaal

Het Milam Building in San Antonio, Texas, was de eerste wolkenkrabber waarbij airconditioning al tijdens de nieuwbouw werd geïnstalleerd.

1930-1940
WEATHERMAKERS TO THE WORLD
1930
Improve

1930-carrier-first-window-sill-air-conditioner
Verder omhoog

In maart 1930 verkocht Carrier de eerste "Weathermaker" airco-units aan Superheater Company in Indiana, voor de airconditioning van de tweede verdieping van een twee verdiepingen tellend gebouw. In augustus van datzelfde jaar werden 490 stand-alone units verkocht ten behoeve van een gebouw van 15 verdiepingen. Het Amerikaans Hooggerechtshof werd eveneens van 180 Weathernaster units voorzien.

1931
Commitment

Thailand bezoekt Carrier

In augustus 1931 verscheen in de Carrier Courier een foto van koning Prajadhipok van Siam met Willis Carrier en aan aantal andere managers, genomen tijdens een bezoek aan de Carrier fabriek in Newark. Sindsdien is Carrier een toonaangevende leverancier van airconditioning in Thailand (het vroegere Siam).

1931
Innovation

Carrier gaat naar zee

In 1931 was de M.S. Victoria, een Italiaans schip van 13400 ton dat een lijndienst zou onderhouden tussen Italië en Egypte, het eerste vaartuig dat zijn maidentrip zou maken met een Carrier airconditioning installatie.

1937
Commitment

1937-willis-carrier-meets-japanese-trade-commision
Een vooruitblik op de toekomst

Vanaf de verkoop van de eerste airconditioning aan de Fuji Silk Spinning Company in Yokohama heeft Carrier nauwe banden met Japan onderhouden. In 1937 nodigde Carrier leden van de Japanse handelsmissie uit voor een vlucht in een United Airlines machine. United Airlines behoorde ooit tot de United Aircraft Corporation, wat later United Technologies Corporation (UTC) werd. UTC verwierf Carrier in 1979.

1939
Innovation

1939-carrier-at-worlds-fair-igloo-of-tomorrow
De iglo van morgen

Voor de Wereldtentoonstelling van 1939 in New York werd het motto "Building the World of Tomorrow" gekozen. Weinig bedrijven voldeden beter aan dit motto dan de Carrier Corporation met zijn airconditioning. De tentoonstelling opende in 1939 en Carrier verwelkomde alleen al in de eerste 100 dagen meer dan 1.3 miljoen bezoekers in de prominent aanzwezige "Carrier Iglo van de Toekomst". In de Iglo en de aangrenzende Hall of Weathermakers kon het publiek kennismaken met het principe van airconditioning, zag men een moderne voedingsmiddelenzaak uitgerust met airconditioning en werd een gesloten airconditioning installatie gedemonstreerd.

1941-1950
DISTINGUISHED SERVICE
1941
Commitment

1945-carrier-supports-national-defense
Een oorlog met airconditioning

In 1942 bestond Carriers gesloten airconditioningsysteem 20 jaar. De uitvinding betekende voor het grote publiek de eerste kennismaking met airconditioning, en bleek tijdens WWII essentieel voor de efficiente productie van oorlogsmaterieel.

1942
Improve

1942-twentieth-anniversary-centrifugal-chillers
Carrier helpt de oorlogsinspanning

In 1942 bestond Carriers gesloten airconditioningsysteem 20 jaar. De uitvinding betekende voor het grote publiek de eerste kennismaking met airconditioning, en bleek tijdens WWII essentieel voor de efficiente productie van oorlogsmaterieel.

1944
Commitment

1942-war-food-ad
Koelers in het veld

Dankzij Carrier konden bederfelijke voedingsmiddelen worden vervoerd naar soldaten "6000 mijl van huis" en ter plekke ook veilig worden opgeslagen.

1946
Innovation

1937-worlds-first-air-conditioned-bus-santafe
Mobiele koeling

Werelds eerste bus met airconditioning is uitgerust met een Carrier installatie.

1950
Leadership

1915-willis-carrier-inventor-modern-air-conditioning
Willis Carrier overlijdt

Op 7 oktober 1950, kort voor zijn 74e verjaardag, overlijdt Willis Carrier tijdens een reis naar NYC. Het betekende het eind van een opmerkelijk leven en het eind van een tijdperk voor zowel een bedrijf als een hele bedrijfstak. Maar het was het begin van een blijvende nalatenschap.

1951-1978
GROWING WITH THE BABY BOOMERS
1952
Innovation

1953-carrier-celebrates-50-years-air-conditioning
DE 50E VERJAARDAG VAN AIRCONDITIONING

Op de 50e verjaardag van airconditioning staan Carrier president Cloud Wampler (rechts) en de president van P&IE Railroad op de loklatie in Pittsburgh waar Willis Carrier moderne airconditioning bedacht. Op de achtergrond Pittsburghs Gateway Center, destijds 's werelds grootste lokatie met Carrier Conduit Weathermasters.

1956
Improve

1973-largest-residential-air-conditioning-housing-installation
Woonwijk

In januari 1956 tekende Carrier het tot dan toe grootste contract dat ooit voor airconditioning in een woonproject was uitgeschreven, in samenwerking met aannemer Levitt & Sons. Carrier mocht 702 Weathermaker airconditioning systemen leveren voor "Country Clubber" woningen in Levittown, Pennsylvania.

1957
Innovation

1957-portable-air-conditioner-and-chiller
Carrier gaat mobiel

Er zijn weinig foto's die zo goed Carriers veelzijdigheid laten zien, van handzame units voor particulier gebruik tot grote installaties voor openbare gebouwen.

1968
Leadership

1968-first-front-wall-container-refrigeration-unit
Een nieuwe visie op transportkoeling

Carrier introduceert de eerste kopschotkoelunit voor containers

1971
Leadership

1971-carrier-cools-worlds-tallest-building
110 verdiepingen koeling

Het contract voor de airconditioning van het hoogste gebouw van de wereld wordt toegekend aan Carrier.

1979-1993
EXPANDED GLOBAL REACH
1979
Leadership

1979-utc-acquires-carrier-corporation
UTC koopt Carrier

De overname van Carrier door United Technologies in 1979 zou de wereldwijde markt te hervormen voor verwarming, ventilatie en airconditioning.

1980
Commitment

1980-carrier-cools-server-room
Carrier gaat digitaal

Carrier installaties verzorgen op efficiente wijze de ventilatie van datacenters wereldwijd, en onderstrepen daarmee Carriers belangrijke rol in de toegankelijkheid van internet.

1990
Commitment

1987-carrier-commits-to-reducing-greenhouse
Milieurentmeesterschap

Carrier stimuleert milieu-bewustwording en is toonaangevend in het gebruik van koudemiddelen die minder milieubelastend zijn. Zonder te wachten op regelgeving of de concurrentie.

1993
Improve

1993-carrier-air-conditions-sistine-chapel
Beschermen van een meesterwerk

Een drie decennia durende restauratie bracht de originele kleuren van de Sixtijnse Kapel weer aan het licht, maar stelden die ook bloot aan omgevingsfactoren. Carrier installeerde onder andere zeer nauwkeurige apparatuur om de vochtigheidsgraad te beheersen.

1993
Commitment

Wereldwijde duurzaamheid

Als natuurlijk leider gaat Carrier voorop bij het uitfaseren van op basis van CFK's werkende koelers in de VS.

1994-PRESENT
NATURAL LEADERSHIP
2002
Leadership

2002-air-conditioning-100-years-old-ice-sculpture
EEN EEUW AIRCONDITIONING

Bij het honderdjarig bestaan van moderne airconditioning vertelde Geraud Darnis, president van Carrier Corp. zijn toehoorders in de W.E. Grady High School in Brooklyn, New York, dat " het oprichten van de Willis H. Carrier academie de ideale manier is om zijn nagedachtenis te eren, en zijn geloof in opleiding als de essentiële factor in het oplossen van zeer uiteenlopende uitdagingen".

2008
Commitment

2008-beijing-national-stadium
Topprestaties

Het Nationaal Stadion in Bejing, een grote lokatie die wordt gebruikt voor internationale evenementen en ook bekend staat als het "vogelnest" is uitgerust met Carrier systemen voor luchtbehandeling en de eerste in China gefabriceerde airconditioning, met EN 1886 certificering, de hoogste internationale norm op dit gebied.

2011
Improve

2011-first-leed-certified-industrial-facility
Carrier verkrijgt LEED certificering

In 2011 was Carriers fabriek in Monterrey de eerste in de HVAC-branche die de LEED ("Leadership in Energy and Environmental Design") Gold certificering kreeg.

2011
Innovation

2011-infinity-heat-pump-with-greenspeed-intelligence
Naar de oneindigheid…en verder!

Carrier introduceert de meest efficiënte warmtepomp op basis van lucht van het bedrijf.

2012
Leadership

2012-carrier-one-hundred-ten-year-anniversary
110 jaar en ”counting”

Carrier viert een traditie van innovatie bij het bereiken van de volgende mijlpaal voor moderne airconditioning Lees meer