Biografie

  • Geboren op 26 november 1876 in Angola, New York
  • Behaalde een technische graad aan de Cornell Universiteit in 1901
  • Gaat werken bij Buffalo Forge Company in 1901
  • Ontwerpt het eerste moderne airconditioningsysteem ter wereld in 1902
  • Ontwikkelt de Rational Psychrometric Formulae in 1911
  • Richt Carrier Engineering Corporation op in 1915
  • Krijgt eredoctoraten van de Lehigh Universiteit (1935) en de Alfred Universiteit (1942)
  • Overleden op 7 oktober 1950, in New York City
  • Opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in 1985
  • Erkend als een van de, volgens TIME “100 meest invloedrijke mensen van de 20e eeuw” in 1998

Een levenslange les

Willis Carrier zou een van de grote uitdagingen van de mens oplossen – het beheersen van het binnenklimaat. Als kind had hij echter moeite met het begrijpen van het concept van delen. Toen zijn moeder zijn probleem zag hielp ze hem door appels in kleinere stukje te snijden.Later zei hij dat deze les de belangrijkste was die hij ooit had geleerd omdat hij er de waarde van intelligente probleemoplossing van leerde.

Willis Carrier De uitvinder van moderne airconditioning

Een geniale ingeving kan uit het niets komenVoor Willis Carrier was dat een mistig treinstation van Pittsburgh in 1902. Carrier staarde door de mist en bedacht dat hij lucht kon drogen door het door water te sturen om zo mist te maken.Op die manier zou er lucht gemaakt kunnen worden met een specifieke hoeveelheid vocht.Binnen een jaar voltooide hij zijn uitvinding voor het regelen van de luchtvochtigheid – de fundamentele bouwsteen voor de moderne airconditioning.

Carrier laat bedrijven bloeien

De uitvinding van Willis Carrier, de “Vader van de airconditioning”, deed veel bedrijven ontstaan die nu de ruggengraat zijn van onze economie.De productie van alles tussen gebakken producten en oorlogsmaterieel werd mogelijk door airconditioning. Airconditioning leidde rechtstreeks zomerse blockbuster-films omdat mensen naar gekoeld theaters kwamen om aan de warmte te ontsnappen.De nauwkeurige regeling van temperatuur en luchtvochtigheid als gevolg van zijn uitvinding maakte vele zaken mogelijk, zoals winkelcentra, transatlantische vluchten en de computers en servers waar internet op draait.

Comfort voor de wereld

Willis Carrier onderkende al vroeg dat klimaat, comfort en productievereisten de waarde van airconditioning zouden bepalen. Hij begon meteen al met het opzetten van een netwerk van internationale dealers, verkooppunten en klanten. Het succes met de eerste installaties in Europa en Azië gaven aan dat er voor airconditioning internationaal toepassingen waren.

Carrier’s filosofie blijft ongewijzigd

De nalatenschap van Willis Carrier blijft actueel; het bedrijf dat hij oprichtte is nog steeds toonaangevend en geeft vorm aan de wereld waarin we leven .Carrier is leidend in de bedrijfstak, met energie-efficiënte producten en werkwijzen in de productie.Elke dag biedt Carrier de wereld productiviteit en comfort via meer innovaties – alle gebouwd op energierendement en duurzaamheid.

Lees meer op WillisCarrier.com