Skip to main content
station-d-epuration-d-orleans-la-source-h

Waterzuiveringsinstallatie Van Orléans-La-Source

Een krachtige warmtepomp om een van de stadsverwarmingsnetten van Orléans Métropole groener te maken
logo-orleans-metropole-fr
account_circleCustomer Waterzuiveringsinstallatie van Orléans-La-Source
roomLocation Orléans-La-Source (45), Frankrijk
calendar_todayDate 2023
1-project

Projectbeschrijving

In het kader van haar actieplan voor energietransitie heeft Orléans Métropole besloten de overstap naar groene energie te maken en zo haar koolstofuitstoot te verminderen en energie te besparen.

Hiertoe deden Orléans Métropole en Dalkia, een dochteronderneming van de EDF-groep, een beroep op de expertise als ontwerper en installateur van Climatelec-Thermique & Industrie en op de innovatieve oplossingen van Carrier.

Het uitgevoerde project bestond uit het terugwinnen van de energie in het afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie (STEP) van Orléans-LaSource en het gebruik van de energie voor het stadsverwarmingsnetwerk dat met 2,5 km werd uitgebreid. Een hoogrenderende warmtepomp van Carrier onttrekt de warmte aan het afvalwater en injecteert deze in het verwarmingsnetwerk om de temperatuur van het netwerkt te verhogen, naast de hout- en gasketel die ook energie levert.

Uitdagingen en oplossingen

Een innovatief "grijs water" recyclingsysteem voor een zuinige ecologische verwarming.

Er wordt in de waterzuiveringsinstallatie van Orléans-La-Source 1,6 miljoen m3 water gezuiverd, voordat het naar de Loire wordt afgevoerd. Dit 14/15°C warme water heeft voldoende energie voor een stadsverwarmingssysteem door de inzet van een warmtewisselaar.

De afvalwarmte van het gezuiverde afvalwater werd teruggewonnen door het verwarmingsnetwerk door middel van een platenwisselaar in combinatie met een krachtige Aquaforce® Puretec™ warmtepomp van Carrier. Het water wordt vervolgens in een parallel circuit geïnjecteerd en terug naar de Loire gevoerd, ontdaan van de energie die het had.


defis-et-solutions
VOORDELEN
  • Laag niveau energieverbruik
  • Uiterst bedrijfszeker
  • Veilig ontwerp
  • Snelle en eenvoudige installatie
  • Minimale geluidsniveaus
  • Respect voor het milieu door een duurzame oplossing die de uitstoot van kooldioxide voorkomt
TECHNOLOGIEËN
  • Installatie van een hogetemperatuur Aquaforce® Puretec™ 30XWHPZE schroefwarmtepomp met vaste snelheid
Resultaat

13 gebouwen, ofwel 310 collectieve woningen in de wijk Clos de Lorette in Olivet, een deel van de gebouwen van de Universiteit van Orléans, het Château de la Source en andere gebouwen worden voortaan gedeeltelijk verwarmd met de uit het afvalwater van de waterzuiveringsinstallatie teruggewonnen warmte. Met name in het gebouw waarin alle administratiekantoren van de waterzuiveringsinstallatie zijn ondergebracht en een gedeelte van de zuiveringsinstallatie van rioolslib.

Met dit project kunnen de gebruikers van dit nieuwe systeem hun rekeningen verlagen, schommelingen vermijden in de kosten van fossiele brandstoffen en hun CO2 -uitstoot verminderen.