Skip to main content
carrier-case-study-raphael-rooms-banner_h

Kamers van Rafaël

carrier-map-case-study-italy-vatican
account_circleCustomer Vaticaans museum
roomLocation Vaticaanstad
todayDate 2020
carrier-case-study-raphael-rooms_air-conditionning

Projectbeschrijving

Tijdens het zomerseizoen kunnen de temperaturen in de Kamers van Rafaël in het Vaticaans museum in Rome oplopen tot wel 40° C. Het team van het Vaticaans museum besloot tot het installeren van een nieuw airconditioningsysteem, een behoorlijke uitdaging, omdat de ruimte beperkt was en het systeem moest worden ingebouwd zonder de historische elementen in de kamers aan te tasten.
Om dit project uit te voeren onder zulke precaire omstandigheden, nam het Vaticaans museum contact op met Carrier, een onderneming met bewezen expertise op het gebied van uitdagende, historische installaties maar ook met een bestaande relatie met het Vaticaans museum. Carrier had in 2014 namelijk al een innovatief HVAC-systeem ontworpen en geïnstalleerd voor het helpen bewaren van de fresco's van Michelangelo in de Sixtijnse kapel.

Achtergrond

Versierd met fresco's die zijn gemaakt tussen 1508 en 1524 door de Renaissance-schilder Rafaël en zijn leerlingen, worden de Kamers van Rafaël wereldwijd beschouwd als één van de grootste kunstwerken ooit gemaakt. De ruimte was oorspronkelijk onderdeel van de verblijven van paus Julius II, die opdracht gaf voor het werk. Vandaag de dag zijn de Kamers van Rafaël onderdeel van het Vaticaans museum in Vaticaanstad, met meer dan 30.000 bezoekers per dag tijdens het hoogseizoen dat loopt van maart tot en met oktober.


carrier-case-study-people-visiting-raphael-rooms
BELANGRIJKSTE VOORDELEN
  • De architectuur van de locatie respecteren
  • Ontwerp een systeem met hoge efficiëntie
  • Optimaliseer de luchtcirculatie en de luchtverspreiding
  • Bezoekers blijven toegang houden tijdens de installatie
TECHNOLOGIEËN
  • Ventilatorconvectoren 10 kW vermogen
  • AquaSnap 30RQV koelmachines
  • iVu® gebouwbeheersysteem
Uitdagingen en oplossingen

Gedurende een periode van drie jaar werkten de engineers van Carrier samen met het technische team van het Vaticaan om een maatoplossing te ontwikkelen.

Onzichtbaarheid en vermogensdichtheid
De teams realiseerden een geheel nieuwe ventilatorconvector en een nieuw behuizingsontwerp waarbij 10 kW koelvermogen wordt geleverd op een bodemoppervlak van een 2,5 kW eenheid. Deze nieuwe batterijen werden geïnstalleerd onder de vensters in de Kamers van Rafaël, gebruik makend van bestaande structuren, onzichtbaar voor de bezoekers.

Innovatie
De oplossing voor de Kamers van Rafaël omvatten ook 8 AquaSnap 30RQV-koelmachines op een locatie die onzichtbaar bleef voor bezoekers. Carrier’s iVu® gebouwbeheersysteem zorgt voor volledige zichtbaarheid en bestuurbaarheid van de oplossing en omvat o.a. speciale algoritmes die zijn ontwikkeld door Automated Logic.

Video's (Engelse versie)

raphael-room_preview