Skip to main content
melia-castilla-case-study-h

De weg naar decarbonisatie van Hotel Meliá Castilla

carrier-mapa-casos-practicos-espana-madrid
account_circleCliente Hotel Meliá Castilla
roomUbicación Madrid
todayFecha 2023

Projectbeschrijving

Hotel Meliá Castilla ligt in het financieel district van Madrid en is met zijn meer dan 70.000 m2 en 909 kamers een van de meest symbolische hotels van de stad. Dit stadshotel heeft het hele jaar door een hoge bezettingsgraad. Dit houdt in dat de energiebehoefte van het hotel erg hoog is, voornamelijk vanwege de productie van warmte en koeling.

Een paar jaar geleden stemde het management in met een project om de thermische installaties op te knappen, met de nadruk op duurzaamheid, om het energieverbruik en de CO2 uitstoot in het milieu te verminderen. Op deze wijze zouden tevens de bijbehorende bedrijfskosten worden verlaagd.

Na eerst de gewenste duurzaamheidsdoelstellingen van het hotel te hebben gedefinieerd en de verschillende mogelijke energiebesparingen te hebben geanalyseerd, werden de verschillende fasen van het project gepland om de bedrijfscontinuïteit van het hotel te garanderen.

Maximaal Seizoensrendement

De eerste fase bestond uit het vervangen van de bestaande water-water koelmachines door andere soortgelijke units die een grotere seizoensrendement hebben.

De gekozen units hadden schroefcompressoren met een klep met een variabele capaciteit zodat de koelcapaciteit perfect kon worden aangepast aan de werkelijke vraag van de installatie. Dankzij hun compacte ontwerp werden deze units zonder grote complicaties ingebouwd in het gebouw.

Bovendien werd een van de koelmachines uitgerust met een functie voor het terugwinnen van de condensatiewarmte. Deze unit fungeert als de eerste fase van het koelproductieproces om het verwarmen van sanitair warm water in het hotel tot 50°C mogelijk te maken, zodat er minder energie wordt verbruikt door de bestaande boilers.

Deze opstelling zorgt voor een stabiele bron van gecontroleerd warm water en een basisbelasting van koud water, met een verbeterd totaal rendement van het systeem.

melia-castilla-case-study-1

melia-castilla-case-study-2

61XWH, het belangrijkste onderdeel voor het decarboniseren van een hotelinstallatie

De volgende fase van het project bestond uit de inbouw van een warmtepomp die water van hoge temperatuur kan produceren om het brandstofverbruik te minimaliseren voor de productie van sanitair warm water.

Deze afmetingen van deze warmteterugwinningsunit is specifiek afgestemd op de warmtebehoefte van de installatie en de unit wordt parallel geïnstalleerd met de andere units voor koudwaterproductie. Om optimaal gebruik te maken van deze apparatuur is het belangrijk dat er gedurende een lange periode gelijktijdig behoefte is aan koeling en verwarming.

melia-castilla-case-study-3

Bij het ontwerpen van deze oplossing voor warmteterugwinning met speciale water-water units moet er rekening worden gehouden met sommige zeer belangrijke aspecten zoals de locatie van de nieuwe productie-units, het beoordelen van de elektrische en hydraulische aansluiting op het bestaande circuit, het controleren van het beschikbare watervolume in de installatie en het inbouwen van de units in het bestaande regelsysteem, indien dit van toepassing is.

Documenten