Skip to main content
carrier-case-study-crashed-ice-event-ice-track-at-night_h

Crashed Ice-evenement van Red Bull

Carrier Rental Systems leverde zeer efficiënte koelmachines en ontdooiingsketels voor de ijsbaan op het Crashed Ice-evenement van Red Bull in Belfast.
carrier-map-case-study-uk
account_circleKlant AST Eistechnik
roomLocatie Belfast, Verenigd Koninkrijk
todayDatum 2015
carrier-case-study-crashed-ice-event-air-cooled-chiller-30RB

Projectbeschrijving

Carrier Rental Systems, een van de vooraanstaande specialisten in tijdelijke koeling en verwarming in het VK, heeft vier AquaSnap® 30RB 402 luchtgekoelde koelmachines geleverd aan de historische Stormont-locatie in Belfast, Noord-Ierland, waar de steil oplopende baan is aangelegd op de trappen van het parlementsgebouw. Het team van Carrier werkte nauw samen met ijsbaanspecialist AST Eistechnik GmbH uit Oostenrijk, die het leidingensysteem voor het koudemiddel heeft ontworpen, geleverd en in bedrijf gesteld, en die verantwoordelijk was voor de voorbereiding en het onderhoud van de ijsbaan.

Dankzij Carriers ervaring met het leveren van koeling en verwarming met hoge specificaties voor buitenevenementen kon het strakke tijdschema voor opstellen en uit bedrijf nemen worden gehaald en was het project een klinkend succes.

Achtergrond

De concurrerende afdalingsrace op ijs wordt beschreven als een van de snelste sporten ter wereld en was één van de vier Crashed Ice-wedstrijden die Red Bull gedurende het jaar heeft georganiseerd. In de AquaSnap®-koelmachines, met een gecombineerd koelvermogen van 1,6 MW, circuleerde een 40:60 mengsel van glycol en water bij -10 °C door het 'Skateway'-systeem van AST Eistechnik, dat bestond uit een flexibel tapijt van leidingen dat over de gehele lengte van de baan liep.

Zodra de koelmachines waren aangesloten en in bedrijf gesteld, werd er water over het bevriezende oppervlak gesproeid, wat gedurende tien dagen veranderde in een hoogwaardige laag ijs met een dikte van ruim 11 cm over de baanlengte van 430 m. Naast de koelmachines leverde Carrier Rental Systems ook twee ketels van 400 kW voor warm water van 45 °C om de ijsbaan te doen smelten na afloop van de driedaagse competitie.

Simon Ward, manager nationale evenementen bij Carrier Rental Systems, zei: "Het was een geweldig evenement dat enorme lokale en internationale belangstelling trok. Het bood tevens een geweldige toepassing van tijdelijke koeling in een spectaculaire setting, en dan heb ik het nog niet eens over de net zo belangrijke toepassing van tijdelijke verwarming." Hij vervolgde: "Wanneer de ijsbaan eenmaal bevroren is, heeft deze een aanzienlijke thermische inertie en moeten er verwarmingsketels worden aangesloten om de baan uit bedrijf te nemen. De energie die door het Skateway-leidingensysteem stroomde, zorgde ervoor dat het ijs in slechts twee dagen was verdwenen."

Naast koelmachines en verwarmingsketels leverde Carrier Rental Systems externe pompen, buffertanks, flenzen, adapters en 300 m flexibele slangen voor het project.


carrier-praktijkvoorbeeld-crashed-ice-evenement-ijsbaan
De mogelijkheden van Carrier
  • Carrier-koelmachines voorzien in kritieke koeling gedurende het gehele spraakmakende evenement.
  • De logistieke expertise en projectplanningsvaardigheden van Carrier Rental Systems maken een strakke planning mogelijk.
  • Het aanbod van Carrier in koeling en verwarming voldoet aan alle thermische vereisten.
  • De ervaring van Carrier Rental Systems met het ondersteunen van openluchtijsbanen biedt totale zekerheid voor aannemer en eindgebruiker.
Technologieën
  • 4 x luchtgekoelde koelmachines van het type AquaSnap® 30RB 402 met Greenspeed® intelligence
  • 2 x verwarmingsketels van 400 kW
  • Bijkomende apparatuur: externe pompen, buffertanks, flenzen, adapters en 300 m flexibele slangen
Uitdagingen en oplossingen

Het project bracht een aantal specifieke uitdagingen met zich mee:

  • De logistiek op locatie was een uitdaging gezien de beperkte ruimte voor koelmachines en gerelateerde apparatuur. Carrier wist dankzij zijn expertise de apparatuur op nauwkeurige wijze langs en onder de verhoogde ijsbaan te plaatsen, zodat er minder lange leidingen nodig waren en het baanontwerp gevolgd werd.
  • Het project kende een strakke planning voor levering en inbedrijfstelling. Door de vaardigheden van Carrier in projectmanagement en logistiek kon het evenement aan deze planning voldoen, en werden de doelen qua planning en budget gehaald.
  • De koelingsvereisten voor de openluchtbaan waren erg hoog vanwege de grootte van het ijsoppervlak en de wisselende omgevingscondities. Dankzij Carriers expertise in koeling kon de belasting nauwkeurig worden berekend en opgevangen met hoogwaardige en betrouwbare koelmachines.