Skip to main content
carrier-case-study-switzerland-district-heating-building_h

Alpiq Intec - Stadsverwarming

Carrier-koelmachines met nieuw koudemiddel voeden stadsverwarmingsinstallatie in Zwitserland.
carrier-map-case-study-switzerland
account_circleKlant Alpiq Intec
roomLocatie Genève, Zwitserland
todayDate 2015
carrier-case-study-switzerland-district-heating-water-heat-pump-30XW-installation

Projectbeschrijving

Carrier heeft een nieuwe mijlpaal bereikt met het eerste stadsverwarmingsproject in Europa op basis van AquaForce® schroef-water/water warmtepompen die gebruikmaken van het koudemiddel R-1234ze(E), een hydrofluoroolefine (HFO) met een laag aardopwarmingsvermogen (GWP) van minder dan 1*. Met de PUREtec™-koudemiddelen met een GWP van bijna nul legt Carrier zich toe op het ontwerpen van een nieuwe generatie verwarmings-, ventilatie- en airconditioningssystemen (HVAC) die een minimale impact op het milieu hebben, zodat ze volledig voldoen aan de zich ontwikkelende regelgeving in Europese landen.

ALPIQ heeft producten van Carrier gekozen die een oplossing bieden waarbij de efficiëntie, de hoge watertemperatuur en het energie-efficiëntieniveau, evenals de beheerste koolstofemissies die vereist zijn voor dit unieke project, worden gecombineerd.

Achtergrond

Het ambitieuze warmteterugwinningsproject voor een stadsverwarmingsoplossing in Plan-les-Ouates, dat wordt geleid door CADZIPLO, maakt deel uit van een industrieel duurzaamheidsprogramma dat wordt geleid door het stadsbestuur van Genève, Zwitserland. De doelstelling is aan te tonen hoe projecten met publiek-private financiering het juiste evenwicht tussen stadsontwikkeling en energieverbruik weten te vinden.

Als onderdeel van de eerste fase van het vastgoedproject voor gemengd gebruik wordt afvalwarmte uit een plaatselijk datacenter teruggewonnen en opnieuw gebruikt om lokale kantoren en ander faciliteiten te verwarmen.

Als onderdeel van de tweede fase zou de uitgebreide installatie verwarming moeten gaan leveren voor 3.000 appartementen in een geplande woonwijk.

Walter Meier, de onafhankelijke distributeur van Carrier in Zwitserland, heeft nauw samengewerkt met CADZIPLO om een oplossing te ontwerpen die zowel gehoor geeft aan de specifieke projecteisen als voldoet aan de zich ontwikkelende vereisten van de Zwitserse regelgeving (Orrchim) en de Europese regelgeving inzake koudemiddelen.

Een oplossing op basis van PUREtec, het nieuwe HFO-koudemiddel van Carrier met een laag GWP, wist beide uitdagingen het hoofd te bieden.


carrier-praktijkvoorbeeld-zwitserland-stadsverwarming-water-warmtepomp-30XW
Belangrijkste voordelen
  • Duurzame oplossing die voldoet aan de zich steeds verder ontwikkelende koudemiddelregels in Europa
  • Hoge capaciteit: tot 2,5 megawatt
  • Energie-efficiëntie door afvalwarmte van datacenters als warmtebron te gebruiken
  • Verwarmingstemperatuur tot 65 °C
  • Beperkte impact op opwarming van de aarde GWP minder dan 1*
Technologieën
  • 2 x AquaForce® 30XW water/water schroefwarmtepompen met PUREtec™-koudemiddel
Uitdagingen en oplossingen

Carrier heeft op de volgende manieren oplossingen voor de specifieke projectuitdagingen gevonden:

  • Voldoen aan de strikte Zwitserse koudemiddelregels door het nieuwe HFO-koudemiddel met een laag GWP te gebruiken;
  • Combineren van gereduceerd laag GWP en hoge efficiëntie met een verwarmingsvermogen van 2,5 MW;
  • Opvangen en hergebruiken van datacenterenergie als bron voor stadsverwarming dankzij het grote bedrijfsbereik van de AquaForce-warmtepompen met PUREtec-koudemiddel: tot 65 °C.