Skip to main content
skf-tudela-case-study-h

Skf tudela: een voorbeeld van decarbonisatie in de industriële sector

carrier-mapa-casos-practicos-espana-madrid
account_circleCliente SKF Tudela
roomUbicación Tudela
todayFecha 2023
personInstaller Installeren: Seguas Aire Comprimido Y Frío Industrial

Een productiefabriek gericht op energiebesparingen

SKF, het bedrijf dat in 1907 het bolvormig kogellager uitvond, is voortaan een wereldwijde referentie binnen zijn sector dankzij een breed assortiment producten en diensten voor praktisch alle roterende en lineaire bewegingstoepassingen. Het bedrijf werd in 1973 opgericht in Tudela (Navarra, Spanje), met een fabriek van 14.000 m2 gespecialiseerd in het produceren van lagers voor de automobielsector.

Dit project had als doel de fabriek volledig te decarboniseren en het brandstofverbruik te elimineren om de CO2 -uitstoot te verminderen en de bedrijfskosten te verlagen, zodat de fabriek in Tudela veel concurrerender wordt met betrekking tot zijn energieverbruik.

Een geïntegreerde benadering voor het CO2-vrij maken van industriële installaties

Deze installatie is een uitstekend voorbeeld van hoe te werk te gaan voor het CO2-vrij maken van thermische installaties in de industriële sector:

  • Ten eerste, duidelijke doelstellingen definiëren voor duurzaamheid en zich tegelijkertijd verbinden tot het bereiken ervan in het kader van plannen op de middellange en lange termijn.
  • Ten tweede, inzicht krijgen in de werkelijke thermische vereisten van de installatie en mogelijke energiebesparingen in kaart brengen door het analyseren van alle restwarmtebronnen in de fabriek en het uitwerken van hoe ze kunnen worden gebruikt op onze thermische installatie.
  • Ten derde, een oplossing definiëren die de beste huidige technologieën en beste praktijken uit andere installaties combineert, om de best mogelijke resultaten te behalen door het optimaliseren van de energie-efficiëntie van de installatie.
  • Als laatste is het belangrijk rekening te houden met de volledige levenscyclus van de installatie en een adequaat onderhoudsplan op te zetten om te zorgen dat de units zo lang mogelijk in perfecte staat van werking blijven.
Een combinatie van technologieën voor het beste resultaat

Na het analyseren van de thermische vereisten werd er een installatie ontworpen die twee hoofddoelen had: ten eerste voldoen aan de koelvereisten van het proces met behulp van hoogefficiënte 30KAV lucht/water koelmachines en ten tweede de warmte terugwinnen die vrijkomt bij het gedeelte van de lagerproductie en deze overdragen aan het aircogedeelte van het gebouw en de kantoren met behulp van water/water koelmachines die zijn voorzien van een warmteterugwinningsoptie.

Er werd ook een lucht/water warmtepomp geïnstalleerd voor wanneer de warmtevraag groter is dan de teruggewonnen warmte van het productieproces of in geval van storing aan een procesonderdeel. Hierdoor wordt de noodzakelijke betrouwbaarheid gegarandeerd om stilstand van de locatie te voorkomen.

Het resultaat van dit ontwerp is dat het gasverbruik van de installatie nu nul is waardoor de fabriek zeer concurrerend is op het gebied van energieverbruik en de impact op het milieu minimaal is.

skf-tudela-case-study-1

30KAV lucht/water koelmachines

skf-tudela-case-study-2

30XWH water/water koelmachines

skf-tudela-case-study-3

30RQP lucht/water warmtepomp

Documenten