Skip to main content

Carrier lanceert HFO R-1234ze koelmachines voor toepassingen van Industriële processen

MONTLUEL, Frankrijk -

AquaForce Vision 30KAV luchtgekoelde koelmachines met koudemiddel met ultra-laag GWP voor koeling tot -12°C, energie-efficiëntie en een compact ontwerp


Carrier heeft de AquaForce® Vision 30KAV uitgebracht met PUREtec™ koudemiddel, een nieuwe lijn van compacte koelmachines voor proceskoeling met hoog rendement met koudemiddel R-1234ze dat een ultra-laag aardopwarmingsvermogen (GWP) heeft. De nieuwe lijn koelmachines is geoptimaliseerd voor industriële processen voor de levensmiddelen-, farmaceutische, chemische, plastische en metaalindustrie en voor toepassingen die een uiterst betrouwbare koeling tot -12°C vereisen. Carrier is onderdeel van Carrier Global Corporation (NYSE: CARR), de toonaangevende wereldwijde leverancier van gezonde, veilige, duurzame en intelligente gebouw- en koelketenoplossingen.

De luchtgekoelde schroefkoelmachines AquaForce Vision 30KAV met variabel toerental van Carrier zijn ontworpen voor minimaal energieverbruik, maximale prestaties en installatie- en onderhoudsgemak. Energie-efficiënte oplossingen als de AquaForce 30KAV koelmachine ondersteunen Carrier's doelstellingen voor 2030 met betrekking tot Milieu, Sociaal beleid en Governance (ESG) om de koolstofvoetafdruk van zijn klanten met meer dan 1 gigaton te verminderen.

De koelmachine is verkrijgbaar in vier maten met een vermogensbereik van 280 kW tot 800 kW en een gemiddeld temperatuurproces van -4°C/-8°C en van 530kW tot 1.300 kW en een hoog temperatuurproces van 12°C/7°C, voor gewone koeling of comfortkoeling. De koolstofvoetafdruk van de unit is minimaal vanwege de combinatie van een HFO koudemiddel met een ultra-laag GWP, een vermindering van 40% van de koudemiddelvulling vanwege het gebruik van Novation® micro-kanaal warmtewisselaars en de uitstekende energie-efficiëntie van de ingebouwde toerenregelaar die de snelheid van de compressor precies aanpast aan de belasting. Dankzij het compacte ontwerp van de koelmachine en een bodemoppervlak dat een derde minder is dan op standaard 30KAV koelmachines, kan deze worden ingezet in een kleine ruimte zonder aan prestaties in te boeten.

"De nieuwe koelmachine is ontworpen en geoptimaliseerd voor gebruik met een brede keur aan koeltoepassingen" zei William Doll, de Europese Marketing Manager voor Koelmachines en Warmtewisselaars bij Carrier. "De machine heeft een hoog seizoenrendement, een lage milieu-voetafdruk, is zeer betrouwbaar, werkt veilig en de totale eigendomskosten gedurende zijn levenscyclus zijn zeer laag."

Voor opdrachtkritische toepassingen, zoals proceskoeling en levensmiddelenproductie heeft Carrier een uiterst snelle herstartoptie ontwikkeld. In geval de toevoer van het koelvermogen wordt onderbroken, zal de herstartoptie de koelmachine onmiddellijk herstarten met een vermogensherstel van 100% binnen één minuut, zodat de kans op schade aan de gekoelde producten wordt geminimaliseerd.

Alle 30KAV modellen kunnen tevens worden voorzien van een optionele innovatieve totale warmteterugwinning met boost-functie die meer warmte terugwint in het winterseizoen met hoger rendement en lagere exploitatiekosten. De optionele warmteterugwinning heeft een hybride ontwerp waarmee de voordelen van zowel seriële als parallelle ontwerpen worden benut. Wanneer de warmteterugwinning is geactiveerd, worden de luchtgekoelde batterijen automatisch afgesloten om de impact van de koude omgevingslucht op de warmte te beperken, die kan worden teruggewonnen met de luchtgekoelde warmtewisselaar.

Deze optie verhoogt de warmteterugwinning met 25% bij een nominale belasting met een buitenluchttemperatuur van 35°C en met 100% of meer wanneer de koelmachine werkt bij een lage buitenluchttemperatuur in vergelijking met de traditionele uitsluitend seriële benadering van warmteterugwinning. Ook is de koelcapaciteit van de koelmachine enigszins beter in de warmteterugwinningmodus. Vanwege de naleving van de eisen van de Europese Ecodesign Richtlijn kan de AquaForce 30KAV ook worden gebruikt voor comfortkoeling.

Met het oog op aannemers en servicetechnici werd de 30KAV ontworpen voor een snelle installatie en eenvoudig onderhoud. Dankzij de compacte afmetingen is er een directe toegang mogelijk in beperkte ruimtes en blijft het elektricteitssysteem compatibel met de aardingsvereisten van de verschillende segmenten. Bovendien maakt het gebruik van slimme energiebewaking en de ingebouwde lekkagedetectie een realtime bewaking van de werking van de koelmachine mogelijk.

Voor een volledige gemoedsrust en minimale exploitatiekosten kunnen gebouweigenaar en faciliteitmanagers kiezen voor Carrier's BluEdge™ supportdiensten om koelmachines met piekprestaties en rendement te laten draaien gedurende hun hele levenscyclus. De serviceondersteuning maakt gebruik van Carrier's geavanceerde cloud-gebaseerde diagnostische platforms van BluEdge om de koelmachines op afstand te bewaken en optimaliseren en organiseert indien nodig ook inspectiebezoeken van zeer gespecialiseerde teams op locatie.


carrier-30KAVIZE-air-cooled-variable-speed-screw-liquid-chiller-front-left

De luchtgekoelde schroefkoelmachines AquaForce® 30KAV met variabel toerental van Carrier en met PUREtec™ koudemiddel voor de levensmiddelenindustrie zijn ontworpen voor minimaal energieverbruik, maximale prestaties en installatie- en onderhoudsgemak.