Biografie

  • Geboren op 26 november 1876 in Angola, New York
  • Ingenieursdiploma behaald aan de Cornell University in 1901
  • Begon te werken bij Buffalo Forge Company in 1901
  • Ontwierp het eerste moderne airconditioningsysteem ter wereld in 1902
  • Schreef 'Rational Psychrometric Formulae' in 1911
  • Richtte Carrier Engineering Corporation op in 1915
  • Ontving eredoctoraten van Lehigh University (1935) en Alfred University (1942)
  • Gestorven op 7 oktober 1950 in New York City
  • Opgenomen in de National Inventors Hall of Fame in 1985
  • Werd door TIME magazine gekozen als een van de “100 Most Influential People of the 20th Century” in 1998

Een Les Voor Het Leven

Willis Carrier zou één van de meest ongrijpbare problemen van de mensheid oplossen: klimaatbeheersing binnenshuis. Maar toen hij nog een kind was, had hij zelfs moeite om breuken te begrijpen. Zijn moeder zag hem worstelen en liet hem zien hoe het moest door appels in verschillende stukken te snijden. Carrier zei later dat dit de belangrijkste les in zijn leven was geweest, omdat het hem de waarde van intelligent probleemoplossen liet zien.

Willis Carrier: De Uitvinder Van De Moderne Airconditioning

Genialiteit kan overal toeslaan. Voor Willis Carrier gebeurde het op een mistig treinperron in Pittsburg in 1902. Carrier staarde door de mist en realiseerde zich opeens dat hij droge lucht kon maken door lucht door water te leiden en zo mist te maken. Het zou daarbij mogelijk zijn om lucht te produceren met een specifieke luchtvochtigheid. Binnen een jaar had hij zijn uitvinding om luchtvochtigheid te regelen af en dat was de basis voor moderne airconditioning.

Carrier Laat De Industrie Bloeien

Willis Carrier werd de 'Vader van de airconditioning' genoemd en zijn uitvinding maakte de vele soorten industrie mogelijk die nu onze economie op gang houden. Alles, van brood bakken tot wapenfabricage, werd mogelijk gemaakt door airconditioning. Ook was airconditioning de reden dat bioscoopfilms in de zomer zoveel geld op konden brengen, omdat mensen de koelte van het filmtheater opzochten. De nauwkeurige besturing van temperatuur en luchtvochtigheid die de uitvinding met zich meebracht, maakten nog veel meer mogelijk, zoals winkelcentra, trans-Atlantische vluchten en de computers en servers waar het internet op draait.

Comfort voor de mensen en deze visie voortzetten

De visie van Willis Carrier blijft voortleven in het bedrijf dat hij oprichtte, dat voortdurend de industrie blijft vernieuwen en de wereld waarin we leven blijft vormgeven. Carrier bekleedt een leidende positie in de sector dankzij energiezuinige producten en geavanceerde productieprocessen. Vanaf het begin richtte hij zich op het opzetten van een wereldwijd netwerk van dealers, distributeurs en klanten. Het succes van de eerste installaties in Europa en Azië bevestigde dat er wereldwijd vraag was naar airconditioning.

Elke dag weer brengt Carrier door de nieuwste innovaties productiviteit en comfort aan de mensen. En allemaal gebaseerd op energiezuinigheid en duurzaamheid.

U vindt meer informatie op WillisCarrier.com