Skip to main content

Carrier voegt opties voor warmteterugwinning en vrije koeling toe. Aanvulling van de energiebesparing van de R-32 scroll koelmachine

MONTLUEL, Frankrijk -


Carrier heeft als optie high-performance warmteterugwinning en vrije koeling toegevoegd aan de AquaSnap® 30RBP serie luchtgekoelde scroll koelmachines met koudemiddel voor lager aardopwarmingsvermogen (GWP) R-32, waardoor nog grotere energiebesparingen en toekomstige vermindering van de bedrijfskosten voor eindgebruikers kunnen worden gerealiseerd. Carrier is onderdeel van Carrier Global Corporation (NYSE: CARR), de toonaangevende wereldwijde leverancier van gezonde, veilige, duurzame en intelligente gebouw- en koelketenoplossingen.

Carrier was de eerste Europese fabrikant die een volledig geoptimaliseerde programma scroll koelmachines op R-32 introduceerde. AquaSnap-units hebben ook een uitstekende seizoensgebonden energieprestatieverhouding (SEER) voor koelen tot 6.62, waarbij indirecte broeikasgasemissie door energieverbruik wordt verminderd. De nieuwste opties voor warmteterugwinning en vrije koeling vergroten de energiebesparingen en verminderen de broeikasgasemissies gedurende de levensduur van de apparatuur.

Het energieterugwinningssysteem stelt koelmachines in staat, huishoudelijk warm water te produceren tot 80 °C, terwijl tevens in koeling wordt voorzien, hetgeen nuttig is voor applicaties in hotels, ziekenhuizen en industriële processen waar warm water nodig is. De optie vrije koeling maakt gebruik van gunstige omgevings- en belastingsomstandigheden, waarbij vrije koeling uit de omgeving wordt benut om de mechanische koeling via de compressoren van de koelmachine aan te vullen of te vervangen, waardoor het energieverbruik en de bedrijfskosten worden verlaagd.

Er zijn twee versies van vrij koeling leverbaar. Gedeeltelijke vrije koeling is ontworpen voor toepassingen met een variabele primaire koelbelasting zoals kantoren en de gezondheidszorg, waar ook een constante restkoelbehoefte kan bestaan. Voorbeelden zijn bijvoorbeeld computerruimten en scanfaciliteiten. De optie totale vrije koeling is ontworpen voor toepassingen met een constante koelbehoefte gedurende het hele jaar, zoals industriële processen en datacentra.

"Warmteterugwinning en vrije koeling kunnen significante energiebesparingen opleveren voor de meeste toepassingen," aldus Eric Pollet, Marketing Product Manager, koelmachines en warmtepompen, Carrier HVAC. "Vrije koeling is met name van voordeel op grotere hoogten, waar een koeler klimaat de beste kansen biedt voor het gebruiken van natuurlijke omgevingscondities in plaats van het vertrouwen op mechanische koeling. Onder deze omstandigheden is het mogelijk dat vrije koeling aan de meeste koelbehoeften van een toepassing kan voldoen, waarbij enorme potentiële besparingen voor de eindgebruiker mogelijk zijn."

Het hydronische vrije koelsysteem van Carrier wordt automatisch geactiveerd wanneer de buitentemperatuur tot 1 °C onder de retourwatertemperatuur van de koelmachine afneemt, waarbij het volledige vrije koelpotentieel wordt benut en energiebesparingen worden gemaximaliseerd. Zo is bijvoorbeeld in Berlijn het hydronische vrije koelpotentieel 50 tot 95% van de jaarlijkse bedrijfstijd van de koelmachine, afhankelijk van de toepassing. In meer noordelijke locaties, zijn de potentiële mogelijkheden voor vrije koeling nog groter.

Wanneer vrije koeling niet voldoende is om aan de behoeften te voldoen, wordt een gemengde modus, gebruik makend van vrije en mechanische koeling, automatisch geactiveerd, waarbij wordt gewaarborgd dat aan de koelbehoefte van kritische toepassingen altijd wordt voldaan.

Energiezuinige oplossingen zoals de AquaSnap® scroll koelmachine met warmteterugwinning en vrije koeling ondersteunen de 2030 Environmental, Social and Governance (ESG) Goal van Carrier voor het reduceren van de CO2-voetafdruk van haar klanten met meer dan 1 gigaton.

Voor meer informatie.


Free-cooling

Warmteterugwinning en vrije koeling kunnen aanmerkelijke besparingen opleveren voor de meeste toepassingen.


free-cooling-zoom

Opties voor warmteterugwinning en vrije koeling zijn volledig geïntegreerd in het bestaande koelmachinechassis, waardoor de bekende compacte afmetingen van de AquaSnap behouden zijn gebleven.