Skip to main content
green-world

Održivost

Prirodni predvodnici u održivosti

U tvrtki Carrier održivost uključujemo u sve što radimo.

Počevši od inovativnih rješenja, preko zelenih tvornica i sve do servisa razvijenih da bi se povećala učinkovitost, Carrier je predvodnik u održivosti. Rješenja koja nisu štetna za okoliš područje su našeg djelovanja. Prvi smo koristili prirodne radne tvari u svijetu prehrambene industrije i neprekidno ulažemo u istraživanje i razvoj da bismo poboljšali proizvode i procese, istovremeno štiteći prirodni okoliš.

Smanjeni utjecaj na okoliš i veća energetska učinkovitost?
Zvuči izvrsno.

S obzirom na to da smo tvrtka koja posluje tako da uvijek misli na okoliš, nije neobično da smo inspiraciju za jedan od najodrživijih preokreta u tehnologiji pronašli u samoj atmosferi. Riječ je o ugljičnom dioksidu – plinu koji se prirodno pojavljuje u našoj atmosferi, dostupan je diljem svijeta i sada ga koristimo kao radnu tvar u našim ekološki održivim rashladnim sustavima.

Kao pionir u tehnologiji CO2 komercijalnog hlađenja tvrtka Carrier intenzivno ulaže u razvoj transkritičnih sustava CO2 već preko 10 godina. U tom smo razdoblju iskoristili napredne procese proizvodnje, nove patentirane komponente i nove materijale da bismo CO2 učinili održivom radnom tvari. Rezultat je CO2OLtec® rashladni sustav.

Carrier CO2OLtec® sustav predstavlja jedno od najodrživijih rješenja za komercijalno hlađenje u sektoru. Koristi tehnologiju s prirodnom radnom tvari CO2 za smanjenje emisija stakleničkih plinova u prehrambenoj industriji. Instaliranjem CO2OLtec® sustava možete postići impresivno smanjenje emisija stakleničkih plinova od do 50% u usporedbi sa standardnim HFC rashladnim sustavima. Osim toga, sustav ima i zanemariv utjecaj na globalno zatopljenje uslijed curenja radne tvari.

Od puštanja u promet 2009. godine 1400 trgovina diljem Europe opremljeno je inovativnom CO2OLtec® tehnologijom. Klijenti koji koriste CO2OLtec® zajedno su sveukupno smanjili emisiju CO2 za više od 389.000 tona, što odgovara uklanjanju 87.000 automobila s ceste.

Ono što je možda najimpresivnije od svega jest to da CO2OLtec® pomaže klijentima da postignu zavidnu razinu održivosti, a da pritom održe optimalnu izvedbu i pouzdanost te tako smanje troškove energije za prosječno 10 % u blagim do hladnim klimama. Takva klima obuhvaća većinu Europe – područja iznad dobro poznatog „CO2 ekvatora“ s prosječnim godišnjim temperaturama do 15 °C.

Naravno, tvrtka Carrier predana je cilju uvođenja energetskih prednosti i u Južnu Europu. Kako bi uvela održivu CO2 tehnologiju cijeloj Europi, tvrtka Carrier radi na eliminaciji CO2 ekvatora u Južnoj Europi i osmišljavanju CO2 sustava koji su barem jednako učinkoviti kao i standardne tehnologije hlađenja u toj regiji.

U Italiji i Španjolskoj, primjerice tvrtka Carrier instalirala je nekoliko CO2OLtec® rashladnih sustava koje je poboljšala baš tako da omogući veću energetsku učinkovitost na višim temperaturama okoline. Bez obzira na to gdje se u Europi nalazili, tvrtka Carrier može vam pružiti rashladne sustave koji nisu štetni za planet – a i povoljni su za vaš džep.

Uz CO2OLtec® integracijska rješenja, dobivate kombinaciju održivosti, hlađenja, grijanja prostora i rashlađivanja u jednom.

Kao što smo rekli, tvrtka Carrier komercijalno hlađenje vodeći je dobavljač visoko učinkovitih sustava hlađenja „ključ u ruke“ i usluga u prehrambenoj industriji. No, naša predanost tome da pomognemo klijentima da smanje ekološki otisak, povećaju energetsku učinkovitost i optimiziraju izvedbu proteže se dalje od hlađenja. Naše CO2OLtec® Integral rješenje savršen je primjer.

Inovativno CO2OLtec® integracijsko rješenje kombinira cjelokupno hlađenje, grijanje prostora i rashlađivanje trgovine u jedan sustav. Upotreba ove CO2 tehnologije za hlađenje, grijanje i rashlađivanje trgovine uklanja potrebu za korištenjem klasičnih sustava grijanja koji troše fosilna goriva.

Evo kako to funkcionira: sva otpadna toplina koja se stvori u procesu hlađenja prikuplja se i ponovno distribuira za grijanje prostora pomoću modula COOLheat™. Sustav koristi ugrađenu toplinsku pumpu za stvaranje dodatne topline tijekom hladnih mjeseci i omogućuje hlađenje za supermarkete kada je to potrebno. Složenom integracijom primjena hlađenja, grijanja i rashlađivanja upravlja upravljački sustav tvrtke Carrier koji je posebno osmišljen za osiguranje optimalne energetske učinkovitosti.

Kada je riječ o energetskoj učinkovitosti, odabir integracijskog rješenja CO2OLtec® omogućuje trgovcima hranom da iskoriste smanjenje troškova energije od maks. 35 %. Osim toga, zahvaljujući upotrebi prirodne radne tvari CO2, klijenti također uoče smanjenje ugljičnog otiska sustava do 58%, a da pritom na njih ne utječu stalno promjenjive regulative o radnim tvarima.

Uz CO2OLtec® integracijsko rješenje možete računati na optimalnu temperaturu za kupce, osoblje i proizvode cijele godine, a sve to dok uživate u velikim prednostima za okoliš i vaš krajnji financijski rezultat.

Kada osmišljavamo svoja rješenja, uvijek imamo na umu budućnost

U tvrtki Carrier „održivost“ je više od same riječi – velik je dio našeg identiteta od samog početka. U sklopu naše predanosti održivosti stalno tražimo nove načine da pomognemo klijentima da smanje korištenje energije i sačuvaju naše prirodne resurse za buduće generacije. Naši rashladni sustavi za prehrambenu industriju predstavljaju nevjerojatnu mogućnost za to.

U današnjim su supermarketima rashladni sustavi uvjerljivo najveći potrošači energije. Naime, više od 40 % prosječne ukupne potrošnje trgovina pripisuje se hlađenju. Osim toga, uzrok do 60 % ukupnog ekvivalentnog utjecaja rashladnog sustava na globalno zatopljenje (TEWI) upravo je potrošnja energije . Te brojke ilustriraju utjecaj koji uvođenje učinkovitijih sustava može imati na okoliš – i troškove energije.

Tvrtka Carrier posvećena je sklapanju partnerstva s klijentima kako bi im pomogla da smanje operativne troškove i utjecaj na okoliš unatoč sve većim cijenama energije, povećanoj potrošnji energije zbog duljeg radnog vremena trgovina i stalnog širenja palete proizvoda koje je potrebno hladiti. Kao rješenje tih izazova Carrier nudi inovativna rješenja poput CO2OLtec® sustava koji koristi prirodnu radnu tvar CO2 te klijentima omogućuje smanjenje troškova energije do 10 % u blagim i hladnim klimama.

Osim toga, naše CO2OLtec® integracijsko rješenje kombinira cjelokupno hlađenje, grijanje prostora i rashlađivanje trgovinu u jedan sustav i omogućuje smanjenje troškova energije od 35 %.

Tvrtka Carrier također nudi cjelovitu paletu rashladnih škrinja za izlaganje ohlađene i zamrznute hrane koje imaju poboljšane značajke uštede energije. One su dio programa proizvoda e*cube.

e*cube se odnosi na mjere unapređenja „energije, učinkovitosti, okoliša“ za svu našu robu i usluge.

  • Energija: ušteda energije tijekom cijelog životnog ciklusa
  • Učinkovitost: neprekinuta izvedba u temperaturi, kvaliteti hrane i energetskoj učinkovitosti
  • Okoliš: značajno smanjenje ugljičnog otiska za cijeli rashladni sustav

Pomoću tog pristupa razvili smo Evolution 6, rješenje za uštedu energije sljedeće generacije za maloprodajne formate. Ta paleta rashladnih vitrina novi je presedan kada je riječ o prostoru za izlaganje robe i izvedbi hlađenja za klijente koji upravljaju svim vrstama trgovina.

Osim novih rješenja nudimo i ugovore za servisiranje, daljinski nadzor i nadogradnje za postojeće vitrine za podršku poboljšanoj izvedbi i osiguranje maksimalne učinkovitosti. Više informacija o tim uslugama potražite na stranici Servis i podrška.

U tvrtki Carrier u cijelosti prakticiramo održivost.

Pristup tvrtke Carrier kada je riječ o održivosti djelomično se temelji na ideji da zeleni proizvodi moraju nastati u zelenoj tvrtki. Otkad ga je preuzela tvrtka Carrier te je postao dio United Technologies 2004. godine, Carrier komercijalno hlađenje neprekidno postavlja realne i ostvarive ciljeve pomoću kojih smanjuje svoj ekološki utjecaj.

U svim postrojenjima tvrtke Carrier prakticira se predanost programima i inicijativama koje se odnose na ekološku, zdravstvenu i sigurnosnu (EHS) izvedbu.

Neprekidno mjerimo i izvještavamo o svojoj izvedbi na putu ostvarivanja ciljeva održivosti, a koji uključuju ciljana smanjenja emisija stakleničkih plinova, potrošnje vode i stvaranja industrijskog otpada te unapređenje sigurnosti zaposlenika. A izvan naših postrojenja širimo svoju predanost okolišu, zdravlju i sigurnosti i na naše dobavljače.

Naša globalna EHS inicijativa za dobavljače usredotočena je na osiguravanje toga da 100 % svih ključnih dobavljača udovoljava našim očekivanjima, a ona uključuju sigurne radne uvjete za sve zaposlenike i smanjenje utjecaja na okoliš.

Dakle, što ti ekološki ciljevi i postignuća znače vama? Vi kao klijent možete biti sigurni da surađujete s partnerom koji ne izgovara prazne riječi kada je u pitanju održivost. To je dio onog što jesmo i tako će i ostati.

Ekološke regulative stalno se mijenjaju. Naš cilj da vam omogućimo stalnu sukladnost uvijek ostaje isti.

Regulacijske inicijative u Europi koje se odnose na okoliš i energetsku učinkovitost proizvoda i zgrada brojne su i složene. Da bi stvari bile još kompliciranije, te se regulative s vremenom proširuju. Tvrtka Carrier srećom nudi održive proizvode i usluge kako bi vam pomogla da regulacijska pitanja za vas više ne budu problem.

Tu je pregled samo nekih od najnovijih trendova iz EU regulativa:

  • Nova europska regulativa o flouriranim stakleničkim plinovima EU/517/2014 za 28 država članica uvodi shemu postupne obustave i određena ograničenja u upotrebi stacionarnih primjena hlađenja i klimatizacije za HFC radne tvari i zahtijeva češće obavezne kontrole curenja HFC rashladnih sustava s odgovarajućim bilježenjem punjenja i učestalosti punjenja radne tvari.
  • Nekoliko europskih zemalja uvelo je i predložilo poreze na temelju mogućnosti globalnog zatopljenja HFC radnih tvari koje se koriste u sustavima za hlađenje i klimatizaciju.
  • Neke zemlje EU-a nude porezne poticaje i subvencije za upotrebu prirodnih radnih tvari i poboljšanje energetske učinkovitosti takvih sustava.

Rješenja tvrtke Carrier mogu vam pomoći da jednostavno izbjegnete probleme te čak i iskoristite financijske pogodnosti vladinih poticaja. Naša CO2OLtec® rješenja, primjerice koriste prirodnu radnu tvar ugljični dioksid čiji GWP iznosi 1. Uvođenjem CO2OLtec® rješenja štitite se od sljedećeg: od poreza koji se odnose na GWP, regulative o flouriranim stakleničkim plinovima i bilo kojih novih regulativa koje se odnose na HFC koje se mogu pojaviti u budućnosti.

CO2OLtec® samo je jedan primjer inovativnih rješenja tvrtke Carrier koje vam može pomoći da smanjite potrošnju energije i utjecaj na okoliš da biste izbjegli brige koje se često vezuju uz regulatorna pitanja. Kao vaš partner za rješenja komercijalnog hlađenja tvrtka Carrier rado će surađivat s vama da bi vam pobliže objasnila promjenjive regulative i načine na koje vam naši proizvodi i usluge mogu pomoći da se krećete kroz njih.

POGLEDAJTE ISJEČAK I SAZNAJTE VIŠE O TVRTKI CO2OLTEC®
VIDLJIVOST I UČINKOVITOST.
POUZDAJTE SE U NAS KADA JE RIJEČ O USPJEŠNIJOJ PRODAJI NA NISKIM TEMPERATURAMA.
Carrier position on the new EU F-Gas regulation