Skip to main content
1920-carrier-air-conditions-irvin-theater

A Világ Hőmérsékletszabályozó Eszközei

1902 óta a Carrier kézzelfoghatóan innovatív módon lépett fel a fűtéstechnika, a légkondicionálás és a hűtéstechnika iparágaiban, lehetővé téve a globális kényelmet és hatékonyságot.
1876-1902
A VILÁGRENGETŐ TALÁLMÁNY
1876
Improve

1876-before-air-conditioning
A HŰVÖSSÉG ELŐTTI VILÁG

A modern légkondicionálás feltalálása előtt a forró, párás időjárás bizony sokszor jelentett kimaradt munkanapokat és álmatlan éjszakákat.

1881
Innovation

1881-willis-carrier-slide-rule
LOGARLÉC

Willis Carrier körlogarlécét 1881-ben szabadalmaztatták, gyártója Kueffel & Esser. A körlogarléc alapja egy többféle skálát tartalmazó, csúsztatható ablakkal ellátott körlap. A skálák megfelelő igazítása egy modern számológép precizitását biztosítja. Carrier ezt az eszközt használta a harmatpont-szabályozás számításához, amely találmánya, a modern légkondicionálás alapját jelentő áttörés volt.

1902
Innovation

1902-sackett-wilhelm-first-modern-air-conditioning-system
A MOTOR BEINDÍTÁSA

Willis Carrier beindítja azt a motort, amely a New York-i Brooklynban lévő Sackett & Wilhelms nyomdában 1902 nyarán telepített első modern légkondicionáló rendszert fogja hajtani. Ez a művész által készített illusztráció a Steelways magazin 1954. augusztusi kiadásában jelent meg. A magazin kijelentette, hogy Carriernek hála a „légkondicionálás hideg fuvallatként terjedt el az iparágban

1902
Leadership

1903-engineers-buffalo-forge-company
A CARRIER KEZDETEI

A Buffalo Forge Company vállalatnál dolgozó mérnökök csoportképe, melyen Willis Carrier (alsó sor, jobbról a harmadik) és jövőbeli üzleti partnere, J. Irvine Lyle (középső sor, balról a hatodik) is látható. Carrier, Lyle és öt másik mérnök munkatársuk 1915-ben hívják életre a független Carrier Engineering Corporation vállalatot.

1902
Leadership

1920-willis-carrier-inventor-of-modern-air-conditioning
DR. CARRIER, „A FŐNÖK”

A modern légkondicionálás feltalálása 1902 júliusára datálható. Ez csupán a kezdeteket jelentette Willis Carrier számára, aki a következő 50 évben olyan szinten járult hozzá a hatékony ipari termelés és a megnövekedett emberi kényelem kialakításához, hogy „a légkondicionálás szülőatyjaként” vált ismertté.

1903-1914
A CARRIER AIR CONDITIONING COMPANY OF AMERICA MEGALAKULÁSA
1906
Improve

1906-first-central-air-conditioning-system
AZ ELSŐ KÖZPONTI RENDSZER

A Buffalo Forge Company értékesíti a Carrier-féle „légkezelő berendezést” az Észak-Karolina állambeli Belmontban található Chronicle Cotton Mills vállalat számára, és telepíti azt a gyár ventilátoros fűtő-szellőzőrendszerére. Ez volt az első ipari „központi” párásító rendszer.

1906
Improve

1906-ne-cotton-buyers-textile-plant
LÉGKONDICIONÁLÁS A TEXTILGYÁRAKBAN

A textilipar az egyik legkorábbi és leglelkesebb híve volt a modern légkondicionálás alkalmazásának. Itt a New England-i gyapot feldolgozói tiszta, hatékony környezetben dolgoznak.

1911
Innovation

1911-rational-psychrometric-formulae
AZ ALAPTÖRVÉNYEKET LEFEKTETŐ MAGNA CARTA

Willis Carrier Rational Psychrometric Formulae című műve tudományos kereteket fektetett le a légkondicionáló rendszerek addig véletlenszerű kialakításához. Ennek köszönhetően a Carrier név nemzetközi szinten ismertté vált. A táblázatot folyamatosan frissítették és újranyomták, így több generáció mérnökei számára nélkülözhetetlen eszközzé vált, és a mai napig az új kialakítások alapjaként szolgál.

1914
Commitment

1914-carrier-becomes-worldwide-service
A VILÁGOT MEGHÓDÍTÓ CARRIER

A légkondicionálás szinte a kezdetektől nemzetközi jelenséggé vált; a Willis Carrier által tervezett berendezéseket Észak-Amerikától Ázsián és Európán keresztül a Közel-Keletig, valamint Közép- és Dél-Amerikáig különféle helyszíneken telepítették

1914
Improve

1914-first-house-with-air-conditioning
ÚJ ÉRTELMEZÉST NYER AZ OTTHONI KÉNYELEM

Carrier a Minnesota állambeli Minneapolis Charles Gates villájában végzi el a légkondicionálás első lakossági telepítését.

1915-1921
MESTERSÉGES HŐMÉRSÉKLETI VISZONYOK
1915
Commitment

1915-carrier-announcement
CARRIER ENGINEERING CORPORATION VÁLLALAT

A Carrier Engineering Corporation tehetséges mérnököket és forradalmi ötleteket vonultatott fel, ám csekély tőkével rendelkezett. A vállalat megalakulását követő első néhány hónap alapvető tevékenysége a cég reklámozására és a megrendelések lekötésére korlátozódott.

1915
Improve

1915-international_arms-and-fuse-company
Contributing to the War Effort

A New Jersey-ben található International Arms and Fuse Company (Nemzetközi Fegyver- és Gyutacsgyártó Vállalat) létesítményében Carrier által telepített modern légkondicionálás példázza a vállalat által az I. világháború során végzett kifinomult munkát, amely rendkívül jelentős mértékben javította a munkások hatékonyságát.

1917
Leadership

1917-carrier-hires-first-woman-engineer-ingels
MÉRNÖKNŐ A FEDÉLZETEN

Carrier abban az időszakban alkalmazza Amerika első légkondicionálási mérnöknőjét, Margaret Ingelst, amikor a törvényhozók arról vitáznak, hogy megadják-e az Egyesült Államok női lakosságának a szavazati jogot. Carrier úttörő szemléletének köszönhetően Margaret Ingels számos országos magazinban megjelent cikk témája volt, ráadásul az 1920-as évek második felében Herbert Hoover elnök által életre hívott Otthonépítés és ingatlantulajdon témájú konferencián is aktívan részt vett. Ingels volt a szerzője Willis Carrier 1952-ben kiadott életrajzának is.

1918
Leadership

1920-newark-research-lab-ned-stacey
NEWARKI KUTATÓLABORATÓRIUM

A Carrier vállalat másik alapító tagját, Alfred E. „Ned” Stacey-t ábrázoló, mára ikonikussá vált fotó a vállalat New Jersey állambeli Newarkban lévő kutatólaboratóriumában készült röviddel annak 1918-as alapítása után

1919
Innovation

1919-the-story-of-manufactured-weather
MECHANICAL WEATHER MAN – A ROBOTIZÁLT IDŐJÓS

1919-ben The Mechanical Weather Man saját könyvet írt (a Carrier elnöke, J. Irvine Lyle segítségével); a könyv tucatnyi iparágra vetítve mutatta be a Carrier-féle modern légkondicionálás előnyeit.

1922-1929
A GYÁRON TÚL
1922
Innovation

1922-first-centrifual-chiller-onondaga-pottery-company
ÚTJÁRA INDUL A CENTRIFUGÁLIS HŰTÉS

Carrier 1922-ben a nyilvánosság elé tárta az első centrifugális hűtőt, amely megnyitotta az utat a nagyüzemi kényelmi légkondicionálás előtt.

1922
Leadership

1950-carrier-visits-first-centrifugal-chiller
ÚTBAN 2000. FELÉ

1950-ben azon a napon, amelyen a Carrier Corporation elkészítette a 2000. centrifugális hűtőgépet, a nyugalmazott elnök, Willis Carrier ellátogatott a New York állambeli Syracuse-ban lévő Onondaga Pottery Company üzemébe, hogy megtekintse az 1922-ben telepített, első centrifugális gépét. A Főnök tökéletes üzemállapotban találta a gépet. Ezt a képet a Carrierről készült utolsó képek egyikének tartják.

1925
Innovation

1925-madison-square-garden-post-card
BELTÉRI JÉG

New York City „új” Madison Square Garden sportcsarnoka 1925-ben nyitotta meg kapuit. Az épületbe Carrier centrifugális hűtőket telepítettek, gondoskodva a nagyközönség számára kellemes hőmérsékletről és a professzionális jégkoronghoz ideális jégfelszínről.

1926
Innovation

1926-tw-patterson-building
MAGASLATI KÉNYELEM

A kaliforniai Fresnóban lévő, az alagsorban Carrier centrifugális hűtőberendezéssel, a tetőn pedig légkondicionáló berendezéssel felszerelt T.W. Patterson Building a másodiktól a hetedik emeletig biztosított hűtést a bérlők számára; ez volt a Carrier vállalat első telepítési projektje többemeletes épületben.

1928
Improve

1927-milam-building
A KÖZPONTI LEVEGŐ A MAGASLATOKRA TÖR

A Texas állambeli San Antonióban épült Milam Building Carrier központi légkondicionálást is magába foglalt: ez volt az első olyan felhőkarcoló, amelynél már az építéskor telepítették a kényelmet szolgáló légkondicionálást.

1930-1940
A VILÁG HŐMÉRSÉKLETSZABÁLYOZÓ ESZKÖZEI
1930
Improve

1930-carrier-first-window-sill-air-conditioner
INDULÁS FELFELÉ

1930 márciusában Carrier sikeresen értékesítette ablakpárkány-magasságú Weathermaster egységeit – elsőként az Indiana állambeli East Chicago Superheater Company vállalatának, egy kétemeletes épület második emeletének légkondicionálásához. Augusztusban a Los Angeles-i székhelyű California Bank szerződést kötött 490 Weathermaster egységre a 15 emeletes épületük légkondicionálásához. Az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága szintén 180 Carrier Weathermaster egységgel oldotta meg az épület hűtését.

1931
Commitment

THAIFÖLD CARRIERHEZ JÖN

A  Carrier Courier  1931. augusztusi számában Sziám uralkodója, őfelsége Prajadhipok király Willis Carrier és a vállalat felső vezetésének számos tagja látható a Carrier newarki létesítményében tett királyi látogatás során. Attól a naptól kezdve a Carrier a thaiföldi lakosság és ipar egyik vezető szállítója lett.

1931
Innovation

A CARRIER TENGERRE SZÁLL

1931-ben az  M.V. Victoria  – az Olaszország és Egyiptom közötti út megtételére tervezett 13 400 tonnás olasz motoros hajó – lett az első olyan vízi jármű, amely a Carrier-féle légkondicionálással felszerelve tette meg legelső útját.

1937
Commitment

1937-willis-carrier-meets-japanese-trade-commision
BEPILLANTÁS A JÖVŐBE

Willis Carrier először 1907-ben értékesítette légkondicionáló berendezését nemzetközi ügyfélnek, amely nem más volt, mint a yokohamai Fuji Silk Spinning Company. Willis Carrier és vállalata ettől kezdve szoros kapcsolatokat ápolt Japánnal. Itt egy 1937-es felvétel látható: Carrier meghívta a Japán Kereskedelmi Bizottság tagjait a newarki reptérre a város feletti repülésre egy United Airlines Mainliner fedélzetén. A United Airlines egykori tulajdonosa a United Aircraft Corporation, amelyből később a United Technologies Corporation (UTC) lett. A UTC 1979-ben a Carrier anyavállalata lett.

1939
Innovation

1939-carrier-at-worlds-fair-igloo-of-tomorrow
A HOLNAP IGLUJA

Amikor a New York City-ben tevékenykedő szervezők 1935-ben megalapították a világkiállítás bizottságát, mottóként „A holnap világát építjük” jelmondatot választották. Ezt követően megkezdték azon vállalatok és technológiák bevonását, amelyek „az egyén kiteljesedését és az emberiség előrehaladását” voltak hivatottak előmozdítani. A Carrier Corporation vállalaton és a modern légkondicionáláson kívül nem túl sok vállalat és technológia felelt meg jobban ennek a kitételnek. A világkiállítás 1939-ben nyitotta meg kapuit. A kiállítás első 100 napján közel 1,3 millió látogató özönlötte el a prominens „A holnap Carrier igluja” létesítményt. Az igluban és a mellette lévő Hall of Weathermakers (Az időjáráscsinálók csarnoka) épületben a vendégek megismerkedhettek a légkondicionálás lépéseivel, körbevezették őket egy Carrier hűtést alkalmazó modern élelmiszerboltban, és megtekintethettek egy önálló Carrier légkondicionálással ellátott kiállítást.

1941-1950
KIEMELKEDŐ SZOLGÁLAT
1941
Commitment

1945-carrier-supports-national-defense
LÉGKONDICIONÁLT HÁBORÚ

With its air conditioning products focused on industrial productivity, Carrier worked tirelessly in support of Allied troops around the globe.Az ipari termelékenységre koncentráló légkondicionálási termékeivel a Carrier fáradhatatlanul dolgozott a világszerte bevetett Szövetséges haderők támogatásán.

1942
Improve

1942-twentieth-anniversary-centrifugal-chillers
A CARRIER SEGÍTI A HÁBORÚS ERŐFESZÍTÉSEKET

A Carrier 1942-ben ünnepelte a Willis Carrier által feltalált centrifugális hűtő 20. évfordulóját. A nagyközösség légkondicionálással való megismertetéséért híressé vált találmány a II. világháború során elengedhetetlenül fontos szerepet töltött be a háborús anyagok gyártásának hatékonyságában.

1944
Commitment

1942-war-food-ad
HŰTŐK A CSATÁBAN

A Carrier többek között hűtéstechnikai termékekkel járult hozzá a háborús erőfeszítésekhez. Ezek a termékek biztosították a romlandó élelmiszerek biztonságos szállítását, amelyeket „otthonuktól 10 000 km-re lévő” katonáknak szolgáltak fel.

1946
Innovation

1937-worlds-first-air-conditioned-bus-santafe
TRANZIT KELLEMES HŰVÖSBEN

A Texas állambeli San Antonio büszkélkedik „a világ első légkondicionált városi busza” címmel illetett járművel 1946-ban.

1950
Leadership

1915-willis-carrier-inventor-modern-air-conditioning
WILLIS CARRIER ELHALÁLOZIK

Röviddel 74. születésnapját követően, 1950. október 7-én Willis Carrier útban New York City felé elhalálozik. Eseménydús, jelentős életút ért véget, mellyel egy iparág és egy vállalat számára is lezárult egy korszak. Willis Carrier egy stabil, messze a jövőbe nyúló örökséget hagyott hátra.

1951-1978
A ROBBANÁSSZERŰ NÉPESSÉGNÖVEKEDÉS KÖVETÉSE
1952
Innovation

1953-carrier-celebrates-50-years-air-conditioning
A LÉGKONDICIONÁLÁS BETÖLTI AZ 50-ET

A légkondicionálás 50. évfordulóján a Carrier elnöke, Cloud Wampler (jobbra), valamint a P&lE Railroad elnöke egy pittsburghi pályaudvar peronján állnak, ahol Willis Carrier fejében először merült fel a modern, permetezés típusú légkondicionálás ötlete. A háttérben Pittsburgh Gateway Center létesítménye látható, amely akkoriban világszinten a Carrier Conduit Weathermaster egységeket megába foglaló legnagyobb telepítési projekt volt.

1956
Improve

1973-largest-residential-air-conditioning-housing-installation
LAKOSSÁGI KÖZÖSSÉG

1956 januárjában Carrier megnyerte a lakossági légkondicionálás történetének addigi legnagyobb projektjét, melyet közösen jelentettek be a Levitt & Sons, Inc. közösségi építkezési vállalattal. A Carrier biztosítani tudta a Weathermaker központi légkondicionáló rendszereket a Pennsylvania állambeli Levittownban lévő 702 „Country Clubber” ingatlan számára.

1957
Innovation

1957-portable-air-conditioner-and-chiller
CARRIER A MOBILVILÁGBAN

Nem biztos, hogy sok olyan kép van, amely jobban illusztrálná a Carrier képességeit, mint ez az 1957-es felvétel, amely a New York Coliseum (a mai Time Warner Center helyén lévő) létesítményben megrendezett Mobilotthonok bemutatója eseményen készült. Az egyik hosztesz elforgatja a vezérlőtárcsát az apró, egy lóerős, mobilotthonokhoz készült Roomette légkondicionálón, miközben a háta mögött egy Carrier centrifugás hűtő gondoskodik a közel négy hektáros kiállítótér klimatizálásáról.

1968
Leadership

1968-first-front-wall-container-refrigeration-unit
HŰTÖTT SZÁLLÍTÁS – ÚJRAGONDOLVA

A Carrier Transicold innovációs rekordja a konténerekhez készült, 1968-ban útjára indult első elülső fali hűtőegységet is felvonultatja. Ezt követően számos területen végzett úttörő munkát: a hatékony dízel-/elektromos berendezésektől kezdve az első természetes hűtőközeg 2010-es bevezetéséig.

1971
Leadership

1971-carrier-cools-worlds-tallest-building
110 EMELETNYI HŰTÉS

A Carrier nyerte el Chicago 110 emeletes Sears Tower felhőkarcolójának fő légkondicionálási projektjét. Ez a felhőkarcoló átadásakor a világ legmagasabb épülete volt.

1979-1993
KITERJESZTETT GLOBÁLIS JELENLÉT
1979
Leadership

1979-utc-acquires-carrier-corporation
A UTC BEKEBELEZI A CARRIERT

Amikor a United Technologies 1979-ben felvásárolja a Carrier vállalatot, alapjaiban alakítja át a fűtés, szellőzés és légkondicionális globális piacát.

1980
Commitment

1980-carrier-cools-server-room
A CARRIER BELÉP A DIGITÁLIS VILÁGBA

A Carrier termékek hatékony hűtést biztosítanak a világ különféle tájain lévő adatközpontok számára, aláhúzva a Carrier fontos szerepét annak segítésében, hogy a világháló az emberek számára bárhol hozzáférhető legyen.

1990
Commitment

1987-carrier-commits-to-reducing-greenhouse
A KÖRNYEZETVÉDELEM ELŐMOZDÍTÁSA

A Carrier környezetvédelmi törekvései mindig is kiemelten kezelték az oktatást és a megfelelő hűtőközeg használata iránti elkötelezettséget jóval azelőtt, hogy megszülettek volna a szabályozások és a versenytársak is erre az útra tértek volna rá.

1993
Improve

1993-carrier-air-conditions-sistine-chapel
EGY IGAZI MESTERMŰ MEGŐRZÉSE

Három évtizednyi fáradtságos munkával kiemelték Michelangelo Sixtus-kápolnabeli mesterművének eredeti színeit, ám ezzel kitették azt a természeti elemek hatásainak. A Carrier megőrző munkálatai rendkívül pontos páratartalom-mérő egységek használatát (lásd a képen) foglalták magukba. Ezeket a padlótól kb. kilenc méteres magasságban, a látogatók számára láthatóan helyezték el.

1993
Commitment

GLOBÁLIS FENNTARTHATÓSÁG

A Carrier leállítja a CFC-alapú hűtők gyártását az Egyesült Államokban két évvel az Egyesült Államok Tiszta Levegőre Vonatkozó Törvénye által előírt határidő előtt, illetve 16 évvel a fejlődő országok számára követelményként megadottak előtt.

1994-PRESENT
VEZETŐ SZEREP A KÖRNYEZETBARÁT MEGOLDÁSOKBAN
2002
Leadership

2002-air-conditioning-100-years-old-ice-sculpture
AZ ÉVSZÁZADOS ÉVFORDULÓ

A modern légkondicionálás századik évfordulóján a Carrier Corp. elnöke, Geraud Darnis a következő kijelentést tette a New York-i Brooklynban található W. E. Grady High School épületében összegyűltek előtt: „A Willis H. Carrier Academy létrehozásával ideális módon tiszteleghetünk a névadó azon meggyőződése előtt, hogy mindennemű kihívás legyőzésének kulcsa az oktatásban és a megértésben rejlik”.

2008
Commitment

2008-beijing-national-stadium
ARANYÉRMES TELJESÍTMÉNY

A gyakran „Madárfészek” néven emlegetett Pekingi Nemzeti Stadionban, amely a Pekingben megrendezett nemzetközi atlétikai bajnokság egyik fő helyszíne volt, Carrier légkezelő berendezések, valamint a legszigorúbb nemzetközi HVAC szabványnak, az EN 1886 kitételeinek megfelelő első kínai gyártású HVAC-termékek üzemeltek.

2011
Improve

2011-first-leed-certified-industrial-facility
A CARRIER ELSŐKÉNT TÖREKSZIK A LEED MINŐSÍTÉSRE

2011-ben Carrier Monterrey nevű kereskedelmi üzeme lett a globális fűtési, szellőzési és légkondicionálási (HVAC) ipar első olyan ipari létesítménye, amely kiérdemelte a LEED® (Leadership in Energy and Environmental Design – Környezettudatos és energiahatékony tervezés) Gold tanúsítványt.

2011
Innovation

2011-infinity-heat-pump-with-greenspeed-intelligence
INFINITY, AVAGY IRÁNY A VÉGTELEN!

In 2011, Carrier introduced the Infinity® heat pump with Greenspeed™ intelligence offering the greatest heating efficiency of any air source heat pump.2011-ben a Carrier piacra dobta az intelligens Greenspeed™ technológiával rendelkező Infinity® hőszivattyút, amely a létező levegőforrású hőszivattyúk közül a legnagyobb mértékű fűtési hatékonyságot biztosította.

2012
Leadership

2012-carrier-one-hundred-ten-year-anniversary
110 ÉV, ÉS MÉG MESSZE NINCS VÉGE

A Carrier a modern légkondicionálás feltalálásának 110. évfordulóját ünnepli. További tudnivalókat a WillisCarrier.com oldalon talál.