ÉLETRAJZ

  • Született 1876. november 26-án a New York állambeli Angolában
  • 1901-ben szerzett mérnöki diplomát a Cornell Egyetemen
  • Még abban az évben munkába állt a Buffalo Forge Company vállalatnál
  • 1902-ben megtervezte a világ első modern légkondicionáló rendszerét
  • 1911-ben megírta Rational Psychrometric Formulae (Racionális pszichometrikus formulák) című művét
  • 1915-ben megalapította a Carrier Engineering Corporation vállalatot
  • Tiszteletbeli doktori címet kapott a Lehigh Egyetemtől (1935) és az Alfred Egyetemtől (1942)
  • 1950. október 7-én hunyt el New York Cityben
  • 1985-ben beiktatták a National Inventors Hall of Fame (A Feltalálók Nemzeti Csarnoka) tagjai közé
  • A TIME magazin „A 20. század 100 legbefolyásosabb személyisége” listájának egyikeként nevezték meg 1998-ban

ÉLETHOSSZIG TARTÓ LECKE

Willis Carrier felnőttként az emberiség egyik olyan problémáját oldotta meg, amelyre addig még senkinek sem sikerült megoldást találnia: lehetővé tette a beltéri környezet szabályozását. Gyermekként azonban problémát okozott neki a törtszámok fogalmának megértése. Az édesanyja úgy próbált neki segíteni, hogy egész almákat darabolt fel a törtrészeket illusztráló különféle nagyságú darabokra. Willis később úgy nyilatkozott, hogy ez volt élete legfontosabb leckéje, ugyanis ezáltal felismerte az intelligens problémamegoldás értékét.

WILLIS CARRIER: A MODERN LÉGKONDICIONÁLÁS SZÜLŐATYJA

Az isteni szikra bárhol kipattanhat az ember agyából. Willis Carrier esetében ez a helyszín a ködös pittsburghi vasútállomás peronja volt 1902-ben. Carrier a párát bámulva döbbent rá arra, hogy a levegőt vízen keresztül, ködöt létrehozva tudná szárítani. Ezáltal adott mennyiségű nedvességet tartalmazó levegőt lehetne előállítani. Egy éven belül kidolgozta a páratartalmat szabályozó találmányát: a modern légkondicionálás alapkövét.

CARRIER LEHETŐVÉ TESZI AZ IPARÁGAK UGRÁSSZERŰ FEJLŐDÉSÉT

A „Légkondicionálás szülőatyja”, Willis Carrier találmánya számos olyan iparágat mozdított elő, amelyek a mai gazdaság mozgatórugói. A légkondicionálás számos termék gyártását tette lehetővé a pékáruk gyártásától kezdve a háborús készletek előállításáig. A légkondicionálás közvetlen beindítója volt a nyári mozifilm-kasszasikereknek, mivel a hőségtől menekülve szívesen mentek az emberek a hűvös moziba. A találmány által lehetővé tett precíz hőmérséklet- és páratartalom-szabályozás a bevásárlóközpontok, az Atlanti óceánt átszelő repülőjáratok, valamint az internetet ellátó számítógépek és kiszolgálók létrejöttében is meghatározó szerepet játszott.

KÉNYELEM A VILÁGNAK

Willis Carrier korán felismerte, hogy a légkondicionálás értékét az éghajlat, a kényelem és a gyártási követelmények fogják meghatározni. Már a kezdetektől fogva elkezdte kiépíteni a nemzetközi kereskedők, viszonteladók és ügyfelek hálózatát. Az Európában és Ázsiában végzett első telepítések során érzékelhető volt a légkondicionálás univerzális, országhatárokon keresztülívelő alkalmazhatósága.

CARRIER ELKÉPZELÉSÉNEK TOVÁBBVITELE

Willis Carrier hagyatéka ma is aktívan él az általa alapított vállalat arra irányuló törekvésében, hogy újra és újra átformálja az iparág alapjait, egyúttal pedig a minket körülvevő világot. A Carrier vezető szerepet tölt be az iparágban az energiahatékony termékek és gyártási folyamatok terén. A Carrier napról napra hatékonyságot és kényelmet nyújt a világnak újításaival, amelyek mindegyike az energiahatékonyság és fenntarthatóság jegyében jön létre.

Tudjon meg többet a WillisCarrier.com oldalon