Skip to main content

Hur Carrier håller det “CO₂OL” för inomhus Skidarenan SNØ – Även på sommaren

LØRENSKOG, Norge -

Norrmän och andra som älskar vintersport kommer snart att ha möjlighet att njuta av nordisk och alpin skidåkning året runt tack vare Carrier Commercial Refrigerations PowerCO2OL kylsystem som installeras på SNØ - Norges första året runt inomhus skidarena i Lørenskog, strax utanför Oslo. Carrier Commercial Refrigeration är en del av Carrier, en ledande global leverantör av innovativa tekniker för värme, ventilation och luftkonditionering, kommersiell kyla, brand och säkerhet samt byggautomatik.

CCR_Norway-SNØ-Indoor-ski-arena-Lørenskog
SNØ - Norges första året runt inomhus skidarena i Lørenskog

Det PowerCO2OL-aggregatet på SNØ-arenan kommer att vara det största transkritiska CO2 -systemet i Norge bestående av tre maskiner med en total kapacitet på 3 100 kW, som håller temperaturen i hallen på -4°C, med förmågan att nå så lågt som -12°C, för att göra det till vinter året runt i skidhallen.

“Carriers CO2-system uppfyller vårt behov av en långsiktig och kostnadseffektiv lösning för Norges första inomhus-skidarena som gör att besökare i alla åldrar kan njuta av vintern året runt", säger Ing. Petter Nome, VD, Ipnas, konsult för projektet SNØ.

Säker och enkel att installera och att underhålla, gör PowerCO2OL-plattformen lämplig för en rad stora applikationer och kan utformas som en enkel- eller dubbeltemperaturlösning. Det integrerar CO2OLtec EVO-modulerande ejektorteknik som standard för att uppnå hög energieffektivitet med upp till 30 procent energibesparingar på årsbasis jämfört med vanliga transkritiska CO2-system. Flera konfigurationer erbjuds, inklusive direkt expansion, vätskekylare med flödande förångare, pumpassisterade flödande lågtemperaturssystem och vätske-/vätske värmepumpar. Maskinerna kan fås som antingen inomhus- eller utomhusplacerade aggregat, med en kylkapacitet på upp till 1,2 megawatt med full värmeåtervinning. Alla funktioner hanteras av en användarvänlig PLC med interaktiv pekskärm. 


CCR_PowerCO2OL
Carrier Commercial Refrigeration PowerCO2OL system


Systemet använder det naturliga köldmediet CO2 (R744), vilket är en säker och icke-ozonnedbrytande gas med en global uppvärmningspotential (GWP) på 1. Det finns ingen ytterligare global uppvärmningspåverkan från potentiella kylmedelsläckor, vilket kan vara fallet med traditionella system med syntetiska köldmedier med högre GWP, eftersom Carriers CO2-system använder koldioxid som återanvänds från naturen..

SNØ kommer att öppnas i januari 2020. Den snötäckta ytan på 36 000 kvadratmeter kommer att omfatta ett 2 000 meters längdspår och tre 500 meter långa sluttningar med ett område för nybörjare. Arenan syftar till att vara en naturlig tillflyktsort för människor i alla åldrar och man förväntar sig över 400 000 besökare under sitt första verksamhetsår.

För ytterligare information om Carrier Commercial Coolings produktportfölj och hållbara lösningar, besök www.carrier-refrigeration.com.


Om Carrier
Carrier grundades av Willis Carrier, uppfinnaren av modern luftkonditionering (1902), och är världsledande inom högteknologiska värme-, luftkonditionering- och kyllösningar. Experter från Carrier tillhandahåller hållbara lösningar, integrering av energieffektiva produkter, styrsystem och energitjänster för kunder inom privata och kommersiella bostäder, detaljhandel, transport och livsmedelsservice. Carrier är en del av Carrier, en ledande global leverantör av innovativ värme-, ventilations- och luftkonditionering (HVAC), kyl-, brand-, säkerhets- och byggautomatiseringsteknik. För mer information besök gärna www.carrier.com eller följ oss på twitter @SmartColdChain.