Přeskočit na hlavní obsah

Jak společnost Carrier zajistí, aby byla aréna SNØ pro halové lyžování chlazena a tím “CO₂OL” i v létě

Lørenskog, Norsko -

Norové i ostatní milovníci zimních sportů si brzy budou moci celoročně užívat klasické i alpské lyžování díky chladicímu systému PowerCO2OL společnosti Carrier Commercial Refrigeration, který je v současnosti instalován do SNØ – první norské arény pro celoroční halové lyžování v Lørenskogu. Společnost Carrier Commercial Refrigeration je součástí koncernu Carrier, předního světového poskytovatele inovativních technologií pro vytápění, ventilaci a klimatizaci (HVAC), chlazení, požární ochranu, bezpečnost a automatizaci v budovách.

norway-indoor-ski-04042019
Norská krytá lyžařská aréna SNØ v Lørenskogu

Systém PowerCO2OL nainstalovaný v aréně SNØ se stane největším nadkritickým chladicím systémem s chladivem CO2 v Norsku, složeným ze tří kompresorových jednotek s celkovou kapacitou 3100 kW, které budou udržovat prostorovou teplotu v aréně na -4 C, budou však schopny dosáhnout až -12 C, což umožní mít v lyžařské hale zimu po celý rok.

“Systém značky Carrier využívající CO2 splňuje naši potřebu dlouhodobého a cenově úsporného řešení pro první norskou arénu nabízející halové lyžování, díky kterému si návštěvníci všeho věku budou moci užívat zimu celoročně,“ uvedl Ing. Petter Nome, CEO společnosti Ipnas a zároveň konzultant projektu SNØ.

Platforma PowerCO2OL, která je bezpečná a nenáročná z hlediska instalace i údržby, je vhodná pro různé druhy aplikací s požadavky na velké chladicí výkony a může být použita pro chladicí či mrazicí aplikace s jednou teplotní povinností, nebo pro kombinace dvou teplotních povinností v jednom kompresorovým soustrojí. Integruje technologii modulovaného parního ejektoru CO2OLtec EVO jako standardní příslušenství pro dosažení vysoké energetické účinnosti – výsledkem je až 30% roční úspora elektrické energie oproti standardním nadkritickým systémům s chladivem CO2. PowerCO2OL nabízí širší možnosti konfigurací včetně verzí s přímým vypařováním chladiva, zaplavenými výparníky, případně pro mrazicí okruhy nuceně zaplavovanými výparníky při použití chladivových čerpadel. Další možností použití jsou integrované systémy tepelného čerpadla voda/voda. Platformu je možné dodávat pro instalaci do strojoven či ve venkovním kapotovaném a odhlučněném provedení, s chladicí kapacitou až 1,2 MW a s plnou rekuperací tepla. Všechny funkce jsou ovládány pomocí integrovaného programovatelného řídicího systému s uživatelsky přívětivým prostředím a možností propojení přes standardní komunikační protokoly. 


ccr-powerco2ol-04042019
PowerCO2OL systém společnosti Carrier Commercial Refrigeration


Systém využívá přírodní chladivo CO2 (R744), což je bezpečný plyn, který neohrožuje ozonovou vrstvu a jehož potenciál pro globální oteplování (GWP) má hodnotu 1. Při případných únicích chladiva nehrozí žádný další dopad z hlediska globálního oteplování, což může nastat u tradičních systémů využívajících syntetická chladiva s vyšším potenciálem GWP.

Aréna SNØ by měla být otevřena v lednu 2020. Areál o rozloze 36 000 metrů čtverečních pokrytých sněhem bude nabízet běžkařskou trasu v délce 2 000 metrů, tři slalomové 500 m dlouhé sjezdovky a vyhrazený prostor pro začátečníky. Cílem arény je poskytovat přirozené zázemí lidem všeho věku a během prvního roku provozu by měla přivítat více než 400 000 návštěvníků.

Další informace o produktovém portfoliu a udržitelných řešeních společnosti Carrier Commercial Refrigeration najdete na adrese www.carrier-refrigeration.com.


O společnosti Carrier
O společnosti Carrier Společnost Carrier, založená vynálezcem moderních klimatizací, je světovým lídrem v oblasti topných, klimatizačních a chladicích řešení využívajících špičkové technologie. Odborníci společnosti Carrier přinášejí udržitelná řešení, která integrují energeticky úsporné výrobky, řídicí jednotky v budovách a energetické služby pro zákazníky poskytující služby v obytné, komerční, maloobchodní, dopravní i potravinářské sféře. Společnost Carrier Commercial Refrigeration je součástí koncernu Carrier, předního globálního poskytovatele inovativních technologií v oblasti HVAC, chlazení, požární ochrany, bezpečnosti a automatizace budov. Další informace naleznete na www.carrier.com nebo v rámci kanálu @SmartColdChain na Twitteru.