Elämäkerta

  • syntyi 26.11.1876 Angolassa New Yorkin osavaltiossa Yhdysvalloissa
  • valmistui insinööriksi Cornellin yliopistosta vuonna 1901
  • aloitti työskentelyn Buffalo Forge Companyssa vuonna 1901
  • suunnitteli maailman ensimmäisen nykyaikaisen ilmastointijärjestelmän vuonna 1902
  • Developed Rational Psychrometric Formulae in 1911
  • Founded Carrier Engineering Corporation in 1915
  • Awarded honorary doctorates from Lehigh University (1935) and Alfred University (1942)
  • kuoli 7.10.1950 New York Cityssä
  • valittiin yhdysvaltalaisten keksijöiden kunniagalleriaan (National Inventors Hall of Fame) vuonna 1985
  • valittiin TIME-lehden 1900-luvun sadan vaikutusvaltaisimman henkilön joukkoon vuonna 1998.

Elämänpituinen opetus

Aikuisena Willis Carrier ratkaisi yhden ihmiskunnan kiperimmistä haasteista: miten hallita sisätilojen olosuhteita. Lapsena hänellä oli kuitenkin ongelmia hahmottaa murto-osia. Carrierin äiti havaitsi pojan vaikeudet ja opetti häntä halkaisemalla omenia erikokoisiin osiin. Carrier totesi myöhemmin, että kyseessä oli hänen elämänsä tärkein kokemus, koska se opetti älykkään ongelmanratkaisun arvon.

Willis Carrier: nykyaikaisen ilmastoinnin keksijä

Neronleimaus voi syntyä missä tahansa. Willis Carrierille näin kävi vuonna 1902 sumuisella junalaiturilla Pittsburghissa. Carrier tuijotti sumuun ja keksi, että ilmaa voisi kuivata viemällä sitä veden läpi, jolloin syntyy sumua. Näin saataisiin aikaan ilmaa, jossa on tietty kosteuspitoisuus. Vuoden kuluessa Carrier sai valmiiksi keksinnön kosteuden hallintaan, ja siitä tuli nykyaikaisen ilmastoinnin olennainen osa.

Carrier saa toimialat kukoistamaan

Ilmastoinnin isäksi kutsutun Willis Carrierin keksintö synnytti useita toimialoja, jotka nykyisin pitävät taloutta pystyssä. Ilmastointi mahdollisti kaikenlaisten tuotteiden valmistuksen aina leivonnaisista sotatarvikkeisiin. Sen myötä syntyi kesähittielokuvien ilmiö, kun väki saattoi paeta kuumuutta ilmastoituihin teattereihin. Lämpötilan ja kosteuden tarkka säätely mahdollisti jopa ostoskeskukset, mannertenväliset lennot sekä internetiä ylläpitävät tietokoneet ja palvelimet.

Elämänlaatua synnyttämässä

Willis Carrier havaitsi varhain, että ilmastoinnin arvo riippuu ilmastosta, toivottavista olosuhteista ja tuotannon vaatimuksista. Hän ryhtyi heti luomaan kansainvälisten jälleenmyyjien, jakelijoiden ja asiakkaiden verkostoa. Varhaisten asennushankkeiden menestys Euroopassa ja Aasiassa kertoi siitä, että ilmastointi oli kansainvälisesti käyttökelpoinen keksintö.

Carrierin visiota vaalimassa

Willis Carrierin perintö elää hänen perustamassaan yrityksessä, joka edelleen uudistaa toimialaa ja muokkaa maailmaa. Carrier on alansa johtava toimija energiatehokkaiden tuotteiden ja valmistusmenetelmien ansiosta. Carrier parantaa päivittäin tuottavuutta ja elämänlaatua uusilla innovaatioilla, jotka perustuvat energiatehokkuuteen ja kestävään kehitykseen.

Lisätietoja on osoitteessa WillisCarrier.com