Skip to main content
1920-carrier-air-conditions-irvin-theater

Maailman ilmapuntari

Since 1902, Carrier has cultivated a history of proven innovation in the heating, air-conditioning and refrigeration industries, enabling global comfort and efficiency.
1876-1902
KEKSINTÖ, JOKA MUUTTI MAAILMAN
1876
Kehitys

1876-before-air-conditioning
Maailma ennen viilennystä

Ennen nykyaikaisen ilmastoinnin keksimistä kuuma ja kostea ilma aiheutti usein tehottomia työpäiviä ja unettomia öitä.

1881
Innovointi

1881-willis-carrier-slide-rule
Laskutikku

Willis Carrierin käyttämä laskutikku, lieriönmuotoinen laskentaväline, patentoitiin vuonna 1881, ja sitä valmisti Kueffel & Esser. Laskutikun keskellä on liukuva sylinteri, jossa on eri asteikkoja. Kohdistamalla asteikot huolellisesti, saadaan yhtä tarkka tulos kuin nykyaikaisella laskimella. Carrier käytti tätä välinettä kastepisteen hallinnan laskemiseen, ja tämä läpimurto toimi pohjana nykyaikaisen ilmastoinnin keksimiselle.

1902
Innovointi

1902-sackett-wilhelm-first-modern-air-conditioning-system
Moottori käynnistyy

Willis Carrier käynnistämässä maailman ensimmäisen nykyaikaisen ilmastointijärjestelmän moottoria. Järjestelmä asennettiin kesällä 1902 Sackett & Wilhelmsin kirjapainoon Brooklynissa New Yorkissa. Tämä taiteilijan havainnekuva ilmestyi Steelways-lehden elokuun 1954 numerossa, jossa kerrottiin, että Carrierin ansiosta ilmastointi levisi teollisuuteen viileän tuulahduksen tavoin.

1902
Johtajuus

1903-engineers-buffalo-forge-company
Carrierin alkuvaiheet

Buffalo Forge Companyn insinöörien ryhmäkuvassa ovat Willis Carrier (alarivissä kolmas oikealta) ja hänen tuleva liikekumppaninsa J. Irvine Lyle (keskimmäisessä rivissä kuudes vasemmalta). Carrier, Lyle ja viisi muuta insinööriä perustivat Carrier Engineering Corporationin itsenäisenä yhtiönä vuonna 1915.

1902
Johtajuus

1920-willis-carrier-inventor-of-modern-air-conditioning
Tohtori Carrier, "Pomo"

Nykyaikaisen ilmastoinnin keksiminen heinäkuussa 1902 oli vasta alkua Willis Carrierille, jonka panos tehokkaaseen teollisuustuotantoon ja parempaan elämänlaatuun seuraavien 50 vuoden aikana oli niin mittava, että häntä alettiin kutsua ilmastoinnin isäksi.

1903-1914
CARRIERIN ILMASTOINNIN LANSEERAUS YHDYSVALLOISSA
1906
kehitys

1906-first-central-air-conditioning-system
Ensimmäinen keskusjärjestelmä

Buffalo Forge Company myi Carrierin ilmankäsittelylaitteen Pohjois-Carolinan Belmontissa toimivalle Chronicle Cotton Mills -puuvillatehtaalle, joka otti sen käyttöön lämpöpuhaltimeen perustuvassa tuuletusjärjestelmässä. Kyseessä oli ensimmäinen "keskusasemallinen" kosteutusjärjestelmä.

1906
Kehitys

1906-ne-cotton-buyers-textile-plant
Tekstiilitehtaat ottavat ilmastoinnin käyttöön

Tekstiiliteollisuudessa nykyaikainen ilmastointi otettiin ensimmäisten joukossa vastaan innokkaasti. Tässä New England Cottonin ostajat työskentelevät siistissä ja tehokkaassa ympäristössä.

1911
Innovointi

1911-rational-psychrometric-formulae
Magna Carta

Willis Carrierin Rational Psychrometric Formulae -kaava toi tieteen ilmastointijärjestelmien suunnitteluun, joka oli aiemmin yleensä perustunut yritykseen ja erehdykseen. Samalla Carrierista tuli kansainvälinen toimija. Kaaviota päivitettiin ja siitä otettiin uusintapainoksia säännöllisesti. Se toimi tärkeänä työvälineenä insinöörisukupolville ja on nykyistenkin mallien perustana.

1914
Sitoutuminen

1914-carrier-becomes-worldwide-service
Carrier Around the World

Ilmastoinnista tuli lähes välittömästi kansainvälinen ilmiö, ja Willis Carrier suoritti merkittäviä asennushankkeita niin Pohjois-Amerikassa, Aasiassa, Euroopassa, Lähi-idässä kuin Keski- ja Etelä-Amerikassakin.

1914
Kehitys

1914-first-house-with-air-conditioning
Mukavuutta koteihin

Carrier asensi ensimmäisen asuinrakennuksen ilmastoinnin Charles Gatesin kartanoon Minnesotan Minneapolisissa.

1915-1921
KEINOTEKOISTA SÄÄTÄ
1915
Sitoutuminen

1915-carrier-announcement
Carrier Engineering Corporation

Carrier Engineering Corporationilla oli lahjakkaita insinöörejä ja valoisat tulevaisuudennäkymät, mutta pääomasta oli pulaa. Markkinointi ja myyntitilausten hankkiminen olivat välttämättömiä toimenpiteitä yrityksen ensimmäisinä kuukausina.

1915
Kehitys

1915-international_arms-and-fuse-company
Historia 1915–1921: tarina 2

Carrierin International Arms and Fuse Companyyn New Jerseyhin asentama nykyaikainen ilmastointijärjestelmä on malliesimerkki yrityksen edistyksellisestä työstä ensimmäisen maailmansodan aikana, ja se paransi työntekijöiden tehokkuutta merkittävästi.

1917
Johtajuus

1917-carrier-hires-first-woman-engineer-ingels
Nainen insinöörinä

Carrier palkkasi Margaret Ingelsin Yhdysvaltain ensimmäiseksi naispuoliseksi ilmastointi-insinööriksi aikana, jolloin Yhdysvaltain lainsäätäjät väittelivät naisten äänioikeudesta. Carrierin edelläkävijyyden ansiosta Ingelsistä kirjoitettiin useita artikkeleita valtakunnallisiin aikakauslehtiin. Lisäksi hän toimi presidentti Herbert Hooverin kodinrakentamista ja omistamista koskevilla neuvottelupäivillä 1920-luvun loppupuolella. Ingels myös kirjoitti vuonna 1952 ilmestyneen Willis Carrierin elämäkerran.

1918
Johtajuus

1920-newark-research-lab-ned-stacey
Newarkin tutkimuslaboratorio

Tässä tunnetussa kuvassa Carrierin perustajiin kuuluva Alfred E. "Ned" Stacey istuu yhtiön tutkimuslaboratoriossa Newarkissa New Jerseyssä pian sen perustamisen jälkeen vuonna 1918

1919
Innovointi

1919-the-story-of-manufactured-weather
Mekaaninen säämies

Mekaaninen säämies kirjoitti kirjan (Carrierin hallituksen puheenjohtajan J. Irvine Lylen avulla) vuonna 1919. Kirjassa kerrottiin Carrierin nykyaikaisen ilmastoinnin eduista kymmenillä eri toimialoilla.

1922-1929
Beyond the Factory
1922
Innovointi

1922-first-centrifual-chiller-onondaga-pottery-company
Keskipakojäähdytys saa alkunsa

Vuonna 1922 Carrier julkisti ensimmäisen keskipakojäähdyttimien, joka mahdollisti suuren mittakaavan mukavuusilmastoinnin.

1922
Johtajuus

1950-carrier-visits-first-centrifugal-chiller
2 000 laitteen rajapyykki

Carrier Corporationin kahdestuhannes keskipakojäähdytyslaite valmistui vuonna 1950, ja samana päivänä hallituksen entinen puheenjohtaja Willis Carrier kävi Onondaga Pottery Companyssa New Yorcin Syracusessa katsastamassa ensimmäisen keskipakolaitteensa, joka oli valmistunut vuonna 1922. Laite toimi edelleen täydellisesti. Tämän kuvan uskotaan olevan viimeisiä Carrierista otettuja.

1925
Innovointi

1925-madison-square-garden-post-card
Jäätä sisätiloihin

New York Cityn "uusi" Madison Square Garden avattiin vuonna 1925. Siellä käytettiin Carrierin keskipakojäähdyttimiä ilman viilentämiseen ja täydellisen jääkentän luomiseen ammattilaisjääkiekkoilua varten.

1926
Innovointi

1926-tw-patterson-building
Mukavat oltavat yläilmoihin

T.W. Patterson Buildingiin Kalifornian Fresnoon asennettiin Carrierin keskipakojäähdytinlaitteet kellariin ja ilmastointi katolle. Näin vuokralaisten käytössä olleet rakennuksen kerrokset 2–7 saatiin viilennettyä, ja hankkeesta tuli Carrierin ensimmäinen monikerroksinen hanke.

1928
Kehitys

1927-milam-building
Ilmastointi hipoo pilviä

Texasin San Antoniossa sijaitsevaan Milam Buildingiin asennettiin keskusilmastointi. Kyseessä oli ensimmäinen pilvenpiirtäjä, johon asennettiin mukavuusviilennys heti rakennusvaiheessa.

1930-1940
Weathermakers to the World
1930
Kehitys

1930-carrier-first-window-sill-air-conditioner
Suunta ylöspäin

Maaliskuussa 1930 Carrier myi ensimmäiset ikkunalaudan korkuiset Weathermaster-yksiköt Indianan East Chicagossa toimivalle Superheater Companylle. Tarkoituksena oli asentaa ilmastointi kaksikerroksisen rakennuksen toiseen kerrokseen. Elokuussa California Bank of Los Angeles hankki 490 Weathermasteria 15-kerroksisen rakennuksensa ilmastointiin. Myös Yhdysvaltain korkeimman oikeuden viilennykseen hankittiin 180 Carrierin Weathermaster-yksikköä.

1931
Sitoutuminen

Carrier merillä

Italian ja Egyptin väliseen liikenteeseen rakennettu 13 400-tonninen italialainen moottorialus M.V. Victoria teki vuonna 1931 neitsytmatkansa ensimmäisenä aluksena, joka oli varustettu Carrierin ilmastoinnilla.

1931
Innovointi

Thaimaa vierailee carrierilla

Carrier Courierin elokuun 1931 numerossa julkaistiin kuva hänen majesteetistaan Siamin kuningas Prajadhipokista, Willis Carrierista ja yhtiön johtajista. Kuva otettiin kuninkaan vierailulla Carrierin Newarkin toimitiloissa. Siitä lähtien Carrier on ollut johtava ilmastoinnin toimittaja Thaimaan kansalle ja teollisuudelle.

1937
Sitoutuminen

1937-willis-carrier-meets-japanese-trade-commision
Esimakua tulevaisuudesta

Wills Carrier yhtiöineen piti yllä tiiviitä suhteita Japaniin siitä lähtien, kun yhtiö myi vuonna 1907 ilmastointilaitteen ensimmäiselle kansainväliselle asiakkaalleen, Jokohamassa toimineelle Fuji Silk Spinning Companylle. Vuonna 1937 Carrier kutsui Japanin kauppakomission jäseniä Newarkin lentokentälle ja vei heidät lennolle suurkaupunkialueen yli United Airlinesin koneessa. United Airlinesin omisti aikoinaan United Aircraft Corporation, josta tuli myöhemmin United Technologies Corporation (UTC). UTC:stä tuli Carrierin emoyhtiö vuonna 1979.

1939
Innovointi

1939-carrier-at-worlds-fair-igloo-of-tomorrow
Tulevaisuuden iglu

Kun New York City perusti komitean maailmannäyttelyä varten vuonna 1935, se otti käyttöön tunnuslauseen "Tulevaisuuden maailmaa rakentamassa". Tavoitteena oli houkutella mukaan yrityksiä ja tekniikoita, joiden ratkaisut tähtäsivät yksilöllisten tarpeiden täyttämiseen ja ihmiskunnan edistykseen. Carrier Corporation ja nykyaikainen ilmastointi täyttivät nämä kriteerit erinomaisesti. Näyttely avattiin vuonna 1939, ja sadan ensimmäisen aukiolopäivän aikana lähes 1,3 miljoonaa kävijää näki Carrierin kuuluisan tulevaisuuden iglun. Iglussa ja läheisessä Hall of Weathermakersissa kävijät saivat tietoja ilmastointiin liittyvistä vaiheista sekä saattoivat tutustua Carrierin jäähdytyksellä varusteltuun nykyaikaiseen elintarvikemyymälään ja Carrierin itsenäistä ilmastointia esittelevään näyttelyyn.

1941-1950
KUNNIAKAS PALVELUS
1941
Sitoutuminen

1945-carrier-supports-national-defense
Ilmastointi sodassa

Carrierin ilmastointituotteiden painopiste oli teollisuuden tuottavuudessa, ja yhtiö työskenteli liittoutuneiden tukena eri puolilla maailmaa väsymättä.

1942
Kehitys

1942-twentieth-anniversary-centrifugal-chillers
Carrier osallistuu sotaponnisteluihin

Vuonna 1942 oli kulunut 20 vuotta siitä, kun Willis Carrier keksi keskipakojäähdyttimen. Tämä innovaatio oli tehnyt ilmastoinnin tutuksi suurelle yleisölle, ja siitä tuli toisen maailmansodan aikana kriittinen tekijä sotatarvikkeiden tehokkaassa tuotannossa.

1944
Sitoutuminen

1942-war-food-ad
Kylmälaitteita kentällä

Carrier auttoi sotaponnisteluissa muun muassa toimittamalla jäähdytystuotteita, jotka mahdollistivat pilaantuvien elintarvikkeiden turvallisen toimituksen ja säilytyksen lähes 10 000 kilometrin päässä kotoaan oleville sotilaille.

1946
Innovointi

1937-worlds-first-air-conditioned-bus-santafe
Viilennystä joukkoliikenteeseen

Maailman ensimmäinen ilmastoitu kaupunkiliikenteen bussi otettiin käyttöön San Antoniossa Texasissa vuonna 1946.

1950
Johtajuus

1915-willis-carrier-inventor-modern-air-conditioning
Willis Carrier menehtyy

Willis Carrier menehtyi matkalla New York Cityyn 7. lokakuuta 1950 hieman ennen 74-vuotispäiväänsä. Vaikka vaiherikas ja merkittävä elämä ja yhden teollisuudenalan ja yrityksen aikakausi päättyivät, Carrierin perintö jäi elämään.

1951-1978
KASVUA SUURTEN IKÄLUOKKIEN RINNALLA
1952
Innovointi

1953-carrier-celebrates-50-years-air-conditioning
Ilmastointi 50 vuotta

Ilmastoinnin 50-vuotisjuhlallisuuksissa Carrierin hallituksen puheenjohtaja Cloud Wampler (oikealla) ja P&lE Railroadin hallituksen puheenjohtaja seisovat Pittsburghissa junalaiturilla, jossa Willis Carrier sai idean nykyaikaisesta pesurityyppisestä ilmastoinnista. Taustalla on Pittsburghin Gateway Center, jossa oli tuohon aikaan maailman suurin Carrier Conduit Weathermaster -laitteisto.

1956
Kehitys

1973-largest-residential-air-conditioning-housing-installation
Asuinyhteisö

Tammikuussa 1956 Carrier sai kaikkien aikojen suurimman asuntoilmastointiurakan yhteistyössä julkiseen rakentamiseen keskittyneen Levitt & Sons Inc. -yhtiön kanssa. Carrier toimitti Weathermaker-keskusilmastointijärjestelmän 702 Country Clubber -tyyppiseen taloon Pennsylvanian Levittowniin.

1957
Innovointi

1957-portable-air-conditioner-and-chiller
Carrier liikkeellä

Carrierin osaamisen laajuudesta kertoo tämä vuoden 1957 otos New York Coliseumin (jossa nykyisin sijaitsee Time Warner Center) asuntovaununäyttelystä. Näyttelyemäntä kääntää asuntovaunuihin tarkoitetun pienen yhden hevosvoiman Roomette-ilmastointilaitteen säätönuppia. Hänen takanaan on Carrierin keskipakojäähdytin, joka piti 3,6 hehtaarin näyttelytilan viileänä.

1968
Johtajuus

1968-first-front-wall-container-refrigeration-unit
Kylmäkuljetuksia uudistamassa

Carrier Transicoldin innovaatioihin kuuluu vuonna 1968 lanseerattu ensimmäinen etuseinäjäähdytysyksikkö konteille. Siitä lähtien yritys on luonut mullistavia innovaatioita, jotka ulottuvat tehokkaista diesel/-sähköasennuksista vuonna 2010 esiteltyyn ensimmäiseen luonnollista kylmäainetta käyttävään konttiin.

1971
Johtajuus

1971-carrier-cools-worlds-tallest-building
110 viilennettyä kerrosta

Carrier valittiin pääilmastointiurakoitsijaksi Chigacon 110-kerroksiseen Sears Toweriin, joka oli valmistuessaan maailman korkein rakennus.

1979-1993
LAAJEMPI LÄSNÄOLO MAAILMALLA
1979
Johtajuus

1979-utc-acquires-carrier-corporation
UTC ostaa carrierin

United Technologies osti Carrierin vuonna 1979, mikä mullisti lämmityksen ja ilmastoinnin kansainväliset markkinat.

1980
Sitoutuminen

1980-carrier-cools-server-room
Carrier siirtyy digitaaliseen aikakauteen

Carrierin tuotteet jäähdyttävät tehokkaasti datakeskuksia kaikkialla maailmassa, mikä korostaa Carrierin tärkeää roolia internetin tuomisessa kaikkien ulottuville.

1990
Sitoutuminen

1987-carrier-commits-to-reducing-greenhouse
Ympäristönsuojelun suunnannäyttäjä

Carrierin ympäristöpolitiikkaan on aina sisältynyt vahvasti koulutus sekä sitoutuminen turvallisten kylmäaineiden käyttöön paljon ennen säädösten voimaantuloa ja kilpailijoita.

1993
Kehitys

1993-carrier-air-conditions-sistine-chapel
Mestariteosta konservoimassa

Kolmen vuosikymmenen kärsivällinen työ toi esiin Michelangelon mestariteoksen alkuperäiset värit Sikstiiniläiskappelissa, mutta toisaalta jätti sen luonnonvoiminen armoille. Carrier käytti konservointityössä erittäin tarkkoja kosteuden mittauslaitteita. Tämä laite oli sijoitettuna noin yhdeksän metrin korkeudelle kävijöiden näkymättömiin.

1993
Sitoutuminen

Kestävää kehitystä kansainvälisesti

Carrier lopettaa CFC-pohjaisten jäähdyttimien valmistuksen Yhdysvalloissa kaksi vuotta ennen Yhdysvaltain Clean Air Act -laissa annettua määräaikaa ja 16 vuotta ennen kehitysmaille asetettuja vaatimuksia.

1994-PRESENT
LUONTAINEN JOHTAJA
2002
Johtajuus

2002-air-conditioning-100-years-old-ice-sculpture
100 vuotta täyteen

Nykyaikaisen ilmastoinnin 100-vuotisjuhlallisuuksissa Carrierin hallituksen puheenjohtaja Geraud Darnis puhui yleisölle W. E. Grady High Schoolissa New Yorkin Brooklynissa. Hän totesi, että Willis H. Carrier Academyn perustaminen on paras tapa kunnioittaa Willis Carrierin näkemystä siitä, että koulutus ja ymmärrys ovat avaimia kaikenlaisten haasteiden ratkaisemiseen.

2008
Sitoutuminen

2008-beijing-national-stadium
Kultamitalin arvoinen suoritus

Pekingin kansallisella stadionilla on Carrierin ilmankäsittelylaitteet ja ensimmäinen Kiinassa valmistettu LVI-tuote, joka on saanut korkeimman kansainvälisen LVI-standardin EN 1886:n mukaisen sertifioinnin. Stadion on merkittävä kansainvälisten urheilukisojen järjestämispaikka, ja sitä kutsutaan usein Linnunpesäksi.

2011
Kehitys

2011-first-leed-certified-industrial-facility
Carrier yltää leed-kultaan

Carrierin Monterreyssa sijaitseva tehdas sai maailman ensimmäisenä LVI-alan tehtaana Leadership in Energy and Environmental Design (LEED®) -kultasertifioinnin vuonna 2011.

2011
Innovointi

2011-infinity-heat-pump-with-greenspeed-intelligence
Vain ääretön rajana

Vuonna 2011 Carrier lanseerasi Greenspeed™-tekniikalla varustetun Infinity®-lämpöpumpun, joka lämmittää tehokkaammin kuin mikään muu ilmalämpöpumppu.

2012
Johtajuus

2012-carrier-one-hundred-ten-year-anniversary
110 vuotta – ja tarina jatkuu

Carrier juhlii nykyaikaisen ilmastoinnin 110-vuotista taivalta. Lisätietoja on osoitteessa WillisCarrier.com