Skip to main content
green-world

Fenntarthatóság

Vezető szerep a fenntarthatóság terén.

A Carrier vállalatnál minden területen kiemelten kezeljük a fenntarthatóságot.

Az innovatív, környezetbarát megoldásoktól a hatékonyság növelésének érdekében kidolgozott szolgáltatásokig a Carrier vezető szerepet tölt be a fenntarthatóság terén. Kutatásokat követően elsőként alkalmaott természetes hűtőközeget a környezet védelme érdekében.

A környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése és nagyobb energiahatékonyság?
SJól hangzik.

Mivel olyan vállalat vagyunk, amely üzleti tevékenységeit a környezetvédelmi szempontok figyelembe vételével végzi, nem olyan meglepő, hogy a fenntarthatóság szempontjából az egyik legjobb technológiai áttörésünkhöz a légkör adta az ihletet. Konkrétan a szén-dioxidra gondolunk – egy olyan gázra, amely természetes összetevője légkörünknek, az egész világon rendelkezésre áll, mostantól pedig a környezetvédelmi szempontból fenntartható hűtéstechnikai rendszereinkben alkalmazott hűtőközeg.

A CO2 kereskedelmi hűtéstechnikai technológia úttörőjének számító Carrier jelentős befektetés keretében fejlesztette a transzkritikus CO₂ rendszereket az elmúlt több mint 10 évben. Ezen időszak során fejlett gyártási folyamatok, újonnan szabadalmaztatott összetevők és új anyagok előnyeinek kihasználásával alakítottuk a CO2-t ténylegesen használható hűtőközeggé. Az eredmény pedig a CO2OLtec® hűtéstechnikai rendszer.

A Carrier CO2OLtec® rendszer az iparág egyik legfenntarthatóbb megoldása a kereskedelmi hűtéstechnika terén. Természetes hűtőközeg, CO2 technológiát használ az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében az élelmiszer-kiskereskedelem területén. Valójában a hagyományos HFC hűtéstechnikai rendszerekkel összevetve a CO2OLtec® rendszer telepítése lenyűgöző mennyiségben, 50%-kal csökkenti az üvegházhatású gázok kibocsátását. A rendszernél emellett elhanyagolható a hűtőközeg-szivárgás miatt a globális felmelegedésre gyakorolt hatás.

A 2009-es piacra dobás óta Európa-szerte 1400 üzletet szereltek fel innovatív CO2OLtec® technológiával. A CO2OLtec® technológiát alkalmazó ügyfelek együttesen 389 000 tonnával csökkentették a CO₂ kibocsátást, amely olyan mennyiségnek felel meg, mintha több mint 87 000 autót vontak volna ki a forgalomból.

Talán még ennél is lenyűgözőbb az, hogy a CO2OLtec® úgy segít az ügyfeleknek elérni ezt a jelentős mértékű fenntarthatóságot, hogy közben optimális teljesítményt és megbízhatóságot nyújt, továbbá enyhe és hideg éghajlaton átlagosan 10%-kal csökkenti az energiaköltségeket. Ezek az éghajlati övek Európa nagy részét lefedik – a jól ismert „CO₂ egyenlítői öv” területe fölötti, legfeljebb 15 Celsius-fokos éves középhőmérsékletű területeket.

Természetesen a Carrier Dél-Európa területein is törekszik biztosítani az energiafelhasználás csökkentésének előnyeit. Ahhoz, hogy ténylegesen használható CO2 technológiát biztosíthasson Európa teljes területén, a Carrier arra törekedett, hogy csökkentse Dél-Európa CO2 egyenlítői övét, és olyan CO2 rendszereket tervezzen, amelyek legalább annyira hatékonyak, mint az ebben a régióban hagyományosan alkalmazott hűtéstechnikai megoldások.

Olaszországban és Spanyolországban például a Carrier számos CO2OLtec® hűtéstechnikai rendszert telepített, melyeket úgy alakítottak át, hogy a magas környezeti hőmérséklet esetén nagyobb energiahatékonyságot biztosíthassanak. Nem számít tehát, hogy Európa mely részéről van szó, a Carrier képes olyan hűtéstechnikai rendszereket szállítani, amelyek nem károsak a bolygónk számára – ráadásul kedvezőek a pénztárcája számára.

A CO2OLtec® integrált megoldások segítségével a fenntarthatóság, a hűtéstechnika, a térfűtés és a térhűtés egy fedél alá kerül.

Természetesen a Carrier kereskedelmi hűtéstechnológia a nagy hatékonyságú, kulcsrakész élelmiszer-kiskereskedelmi hűtési rendszerek és szolgáltatások vezető szállítója. A hűtéstechnikán túlmenően azonban elkötelezetten törekszünk arra is, hogy segítsünk ügyfeleinknek a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentésében, az energiahatékonyság növelésében, továbbá a teljesítmény optimalizálásában. CO2OLtec® integrált megoldásunk ennek tökéletes példája.

Az innovatív CO2OLtec® integrált megoldás egy üzlet teljes hűtéstechnikáját, térfűtését és térhűtését egyetlen rendszerben ötvözi. Ezen CO2 technológia hűtéstechnikai, valamint az üzlet fűtésének és hűtésének ellátására történő használatával mellőzhetők a hagyományos fűtési rendszerek, velük együtt pedig a fosszilis tüzelőanyagok.

Íme, hogy mindez hogyan is működik: a hűtési folyamat során létrejött összes hulladékhőt begyűjti, majd a CO2OLheatTM modul segítségével átcsoportosítja a rendszer térfűtési célokra. A rendszer beépített hőszivattyú segítségével generál további hőt a hideg hónapok során, illetve szükség szerint lehetővé teszi a szupermarket hűtését. A hűtéstechnikai, a fűtési és a hűtési alkalmazások összetett integrációját a Carrier vezérlőrendszere kezeli, melyet kifejezetten az optimális energiahatékonyság biztosítására terveztek.

Ha már az energiahatékonyságnál tartunk, a CO2OLtec® integrált megoldás választásával az élelmiszer kiskereskedők akár 35%-os energiaköltség-csökkenés előnyeit élvezhetik. Ezen felül a természetes hűtőközeg, a CO2 használatának köszönhetően az ügyfelek akár 58%-os csökkentést is elérhetnek a rendszer CO2 lábnyomát illetően, így nem érintik majd őket a hűtőközegekre vonatkozó, folyamatosan változó jogszabályok.

A CO2OLtec® integrált megoldással egész évben optimális hőmérsékletet biztosíthat a vásárlók, a személyzet és a termékek részére, ugyanakkor hatalmas előnyöket élvezhet a környezetvédelem és a nyereségesség terén.

Mai megoldásaink a holnap figyelembe vételével születnek.

A Carrier vállalatnál a „fenntarthatóság” nem csupán egy hangzatos kifejezés, hanem már a kezdetektől fogva a lételemünk. A fenntarthatóság iránti elkötelezettségünk részeként pedig folyamatosan új módokat keresünk arra, hogy segíthessünk ügyfeleinknek az energiahasználat csökkentésében, valamint megőrizhessük a természeti erőforrásokat az elkövetkező generációk számára. Élelmiszer-kiskereskedelmi rendszereink fantasztikus lehetőséget kínálnak pontosan erre.

A mai szupermarketekben alkalmazott hűtéstechnikai rendszerek kiemelten a legnagyobb energiafogyasztók. Valójában egy átlagos üzlet teljes energiafogyasztásának több mint 40%-a köthető a hűtéstechnikához. Emellett a hűtéstechnikai rendszer TEWI (Total Equivalent Warming Impact – felmelegedési hatások összesített egyenértéke) értékének akár 60%-át az energiafogyasztás okozza. Ezek a számok azt a hatást jelzik, melyet a hatékonyabb rendszerek alkalmazása fejthet ki a környezetre és bizony az energiaköltségekre.

A Carrier törekszik a vásárlókkal való partnerkapcsolat kialakítására az üzemeltetési költségek és a környezetre gyakorolt káros hatások csökkentése érdekében, tudatában lévén a folyamatosan dráguló energiaáraknak, a hosszabb nyitvatartási idő miatt megnövekedett energiafogyasztásnak, továbbá a hűtendő áruk folyamatosan bővülő termékválasztékának. Ezen kihívások leküzdése érdekében a Carrier innovatív megoldásokat kínál. Ilyen például a CO2OLtec® rendszer, amely természetes CO2 hűtőközeg használatával segít akár 10%-kal csökkenteni az energiaköltségeket enyhe és hideg éghajlatokon.

Emellett az innovatív CO2OLtec® integrált megoldás egy üzlet teljes hűtéstechnikáját, térfűtését és térhűtését egyetlen rendszerben ötvözi, ami akár 35%-os energiaköltség-csökkenést is eredményezhet.

A Carrier a hűtött és fagyasztott élelmiszerek bemutatására alkalmas, hűtött kirakóbútorok teljes termékskáláját is kínálja, melyek mindegyike speciális energiatakarékos funkciókkal rendelkezik. Mindezt az e*cube nevű termékprogramunk emeli ki.

Az e*cube elnevezés az „energia, hatékonyság és környezet” jegyében biztosított speciális fejlesztésekre utal az összes árunk és szolgáltatásunk terén.

  • Energia: energiatakarékosság a teljes életciklus során
  • Hatékonyság: fenntartható teljesítmény a hőmérsékletre, az élelmiszer minőségére, valamint az energiahatékonyságra vonatkozóan
  • Környezet: a CO2 lábnyom jelentős csökkentése a teljes hűtéstechnikai rendszer szintjén

Ezzel a megközelítéssel dolgoztuk ki a kiskereskedelmi formátumoknak szánt új generációs energiatakarékossági megoldásunkat, az Evolution 6 termékskálát. A hűtőbútorok ezen termékskálája új viszonyítási pontot jelent az árubemutatási terület és a hűtési teljesítmény szintjén az összes üzlettípus üzemeltetői számára.

Az új megoldások mellett ajánlatainkban új szervizszerződések, távfelügyelet, valamint a meglévő bútorok korszerűsítése is szerepel a teljesítmény javítása és a maximális hatékonyság biztosítása érdekében. Az ezekkel a szolgáltatásokkal kapcsolatos bővebb tudnivalók a Szerviz és vevőszolgálat oldalunkon olvashatók.

A Carrier vállalatnál gyakorlati szinten valósítjuk meg a fenntarthatóságot.

A Carrier fenntarthatósághoz való hozzáállásának részben egy olyan elgondolás képezi az alapját, mely szerint a környezettudatos termékeknek egy környezettudatos vállalatnál kell kiindulniuk. Mióta a Carrier megvásárolta a Carrier kereskedelmi hűtéstechnológiát, és 2004-ben a United Technologies részévé vált, tudatos törekvés volt a realisztikus és elérhető célok kitűzése a környezetre kifejtett káros hatások csökkentése érdekében.

A Carrier minden tevékenysége során elkötelezett a tűz-, munka- és környezetvédelemi (environmental, health and safety – EHS) teljesítményhez kapcsolódó programok és kezdeményezések iránt.

Folyamatosan mérjük és jelentést teszünk a fenntarthatósági céljainkra vonatkozó teljesítményünkről, amely magába foglalja az üvegházhatású gáz kibocsátás célzott csökkentését, a vízfogyasztás és az ipari hulladék generálásának csökkentését, továbbá a munkavállalók biztonságának előmozdítását. Tevékenységeinken túlmenően szállítóink felé is kiterjesztjük tűz-, munka- és környezetvédelemi elkötelezettségünket.

Globális szállítói EHS kezdeményezésünk annak biztosítására koncentrál, hogy a kritikus szállítóink 100%-a megfeleljen elvárásainknak; ilyen például az összes alkalmazott számára biztosított biztonságos munkakörnyezetet, valamint a környezetre gyakorolt káros hatások minimálisra csökkentése.

Mit jelentenek tehát Ön számára ezek a környezetvédelmi célkitűzések és eredmények? Ügyfélként biztos lehet abban, hogy olyan partnerrel működik együtt, aki a fenntarthatóság tekintetében nem csupán frázisokat pufogtat. Ez ugyanis időtől és tértől függetlenül lételemünk.

A környezetvédelmi szabályozások folyamatosan változnak. Egy azonban állandó: mi folyamatosan arra törekszünk, hogy segítsünk Önnek a megfelelőség biztosításában.

Európában a termékek és épületek környezettudatosságára és energiahatékonyságára vonatkozóan nagyon sok komplex szabályozási kezdeményezéssel kell számolni. A helyzetet bonyolítja, hogy ezek a szabályozások folyamatosan módosulnak. Szerencsére a Carrier fenntartható termékeket és szolgáltatásokat kínál, biztosítva, hogy a szabályozási ügyek ne jelentsenek problémát Önnek.

Íme egy rövid áttekintés néhány új európai szabályozási trendről:

  • Az Európai Unió 28 tagállamára vonatkozó új európai F-Gáz rendelet EU/517/2014 fokozatos csökkentési programot tesz kötelezővé, valamint adott használati megszorításokat ír elő álló hűtéstechnikai és légkondicionálási alkalmazásoknál a HFC hűtőközegre vonatkozóan, továbbá nagyobb gyakoriságot ír elő a HFC hűtéstechnikai rendszerek szivárgásának ellenőrzéséhez, melynek során nyilvántartást kell vezetni a hűtőközeg utántöltéséréről és az utántöltés gyakoriságáról.
  • Számos európai ország vezetett be vagy javasolt adókat a hűtéstechnikai és légkondicionálási rendszerekben használt HFC hűtőközegek globális felmelegedési potenciálja alapján.
  • Némely EU-országokban adókedvezményeket vagy bónuszokat kínálnak a természetes hűtőközegek használatáért, illetve az ilyen rendszerek energiahatékonyságának javításáért.

A Carrier megoldások segítségével könnyedén elkerülheti a problémákat, ráadásul kihasználhatja a kormányzati juttatások által kínált pénzügyi előnyöket. CO2OLtec® megoldásaink például természetes hűtőközeget, szén-dioxidot használnak, melynek GWP értéke 1. CO2OLtec® megoldás telepítésével megóvja magát a GWP-vel kapcsolatos adóterhektől, az F-gáz rendelet, továbbá a jövőben felmerülő, HFC-vel kapcsolatos új szabályozások következményeitől.

A CO2OLtec® csupán egyetlen példa a Carrier innovatív megoldásaira, melyek segíthetnek csökkenteni az energiafogyasztást és a környezetre gyakorolt káros hatásokat, megspórolva a szabályozási ügyek miatti gyakori fejfájást. Kereskedelmi hűtéstechnikai partnere, a Carrier örömmel működik együtt Önnel a folyamatosan változó szabályozások megértésével, valamint azzal kapcsolatban, hogy termékeink és szolgáltatásaink hogyan segíthetnek Önnek boldogulni a szabályozások útvesztőiben.

Kattintson ide, ha többet szeretne tudni a Carrier szerepvállalásáról az EU F-Gáz rendelet kapcsán (EU / 517/2014)
ISMERJE MEG AZ ÚJ CO2OLtec® TÍPUST: TEKINTSE MEG A KLIPPET.
Fedezze fel az integrált rendszereinkben rejlő lehetőségeket
AZ IDEÁLIS ÁRUELHELYEZÉS A HATÉKONYSÁGÉRT.
BÍZHAT BENNÜNK: NAGY FORGALOM ALACSONY HŐMÉRSÉKLETEN.
A Carrier szerepvállalása az
EU F-Gáz legújabb rendeletében